Podłużny chleb z chrupiącą skórką.
Upieczony z mąki pszennej Grahama.
Na bazie zakwasu żytniego.
Pyszny, zdrowy, domowy.
Polecam!
Składniki:
Zaczyn:
- 3 łyżki zakwasu żytniego;
- 1 szklanka mąki żytniej razowej (typ 2000);
- 1 szklanka mąki pszennej (u mnie typ 650);
- 500 ml przegotowanej, letniej wody.
Ciasto chlebowe:
- 300 g mąki pszennej Grahama (typ 1850);
- 200 g mąki pszennej (u mnie typ 650);
- 250 ml letniej, przegotowanej wody;
- 1 czubata łyżeczka soli;
- 1 łyżka miodu.
Dodatkowo:
Sposób przygotowania:
- W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę żytnią, pszenną, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 8 - 10 godzin (u mnie cała noc).
- Po upływie tego czasu do miski z zaczynem dodać pozostałe składniki ciasta chlebowego tj. obie mąki, wodę, sól, miód i dobrze wyrobić luźne ciasto (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego).
- 2 małe keksówki wysmarować masłem i dokładnie obsypać otrębami. Do tak przygotowanych keksówek przelać ciasto, przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 4 godziny do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
- Po tym czasie chleb włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 15 minut, nastepnie zmniejszć temperaturę do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez kolejne 40 minut.
- Wystudzić. Wyjąć z keksówki. Kroić po całkowitym wystudzeniu.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzą 2 około 750 g bochenki chleba.
- Jest to przepis na 2 keksówki o wymiarach 25 x 10 cm.
- Szklanka = 240 ml.
- Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika można wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba.
- Owinięcie/włożenie ciasta chlebowowego do worka foliowego skutecznie zapobiega jego wysuszeniu. Jeśli ciasto chlebowe wyschnie podczas wyrastania, chleb popęka podczas pieczenia.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Przepis zgłoszony do listy Na zakwasie i na drożdżach prowadzonej na blogu Zapach chleba.
Chleb graham robiłam, ale drożdżowy. Twój pięknie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! ;)
OdpowiedzUsuńChleb Graham nie powinien zawierać ani grama żytniej mąki - to jest podstawowa cecha tego chleba. Niestety mało kto tak robi, dlatego mało kto zna prawdziwy, niepowtarzalny smak Grahama...
OdpowiedzUsuńUpiekłem go już kilka razy. Jest super.
OdpowiedzUsuńchlebek na sniadanie
OdpowiedzUsuń