wtorek, 14 października 2014

Chleb Graham na zakwasie

Chleb Graham na zakwasie...
Podłużny chleb z chrupiącą skórką.
Upieczony z mąki pszennej Grahama.
Na bazie zakwasu żytniego.
Pyszny, zdrowy, domowy.
Polecam!

























Składniki:

Zaczyn:
  1. 3 łyżki zakwasu żytniego;
  2. 1 szklanka mąki żytniej razowej (typ 2000);
  3. 1 szklanka mąki pszennej (u mnie typ 650);
  4. 500 ml przegotowanej, letniej wody.
Ciasto chlebowe:
  1. 300 g mąki pszennej Grahama (typ 1850);
  2. 200 g mąki pszennej (u mnie typ 650);
  3. 250 ml letniej, przegotowanej wody;
  4. 1 czubata łyżeczka soli;
  5. 1 łyżka miodu.
Dodatkowo:
  1. 2 łyżki masła;
  2. 1/2 szklanki otrębów pszennych.
Szklanka = 240 ml


























Sposób przygotowania:

  1. W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę żytnią, pszenną, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 8 - 10 godzin (u mnie cała noc).
  2. Po upływie tego czasu do miski z zaczynem dodać pozostałe składniki ciasta chlebowego tj. obie mąki, wodę, sól, miód i dobrze wyrobić luźne ciasto (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego).
  3. 2 małe keksówki wysmarować masłem i dokładnie obsypać otrębami. Do tak przygotowanych keksówek przelać ciasto, przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 4 godziny do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
  4. Po tym czasie chleb włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 15 minut, nastepnie zmniejszć temperaturę do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez kolejne 40 minut.
  5. Wystudzić. Wyjąć z keksówki. Kroić po całkowitym wystudzeniu.

SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzą 2 około 750 g bochenki chleba.
  2. Jest to przepis na 2 keksówki o wymiarach 25 x 10 cm. 
  3. Szklanka = 240 ml.
  4. Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika można wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba.
  5. Owinięcie/włożenie ciasta chlebowowego do worka foliowego skutecznie zapobiega jego wysuszeniu. Jeśli ciasto chlebowe wyschnie podczas wyrastania, chleb popęka podczas pieczenia.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.



















































Przepis zgłoszony do listy Na zakwasie i na drożdżach prowadzonej na blogu Zapach chleba.

5 komentarzy:

  1. Chleb graham robiłam, ale drożdżowy. Twój pięknie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chleb Graham nie powinien zawierać ani grama żytniej mąki - to jest podstawowa cecha tego chleba. Niestety mało kto tak robi, dlatego mało kto zna prawdziwy, niepowtarzalny smak Grahama...

    OdpowiedzUsuń
  3. Upiekłem go już kilka razy. Jest super.

    OdpowiedzUsuń