Lekko kwaśna, o ciekawym smaku.
Z różyczkami kalafiora i kwałkami pomidorów.
Zabielona kwaśną śmietaną, z wiórkami żółtego sera.
Delikatnie zakwaszona sokiem z kiszonych ogórków.
Posypana drobno posiekanym koperkiem.
Inna i pyszna! Polecam!
Składniki:
- 1/2 średniego kalafiora;
- 3 średnie pomidory;
- 1 łyżka przyprawy uniwersalnej np. vegety;
- 100 g żółtego sera (u mnie cheddar);
- 4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 250 ml soku z kiszonych ogórków;
- 2 czubate łyżki drobno posiekanego koperku;
- 1 litr gorącej, przegotowanej wody;
- Sól;
- Pieprz.
- Kalafior umyć, osuszyć, oczyścić z liści, podzielić na różyczki.
- Pomidory naciąć na czubku w krzyż i sparzyć tj. zalać gorącą wodą, tak aby zakryła pomidory i odstawić na 10 minut. Po tym czasie pomidory obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
- Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach.
- Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć różyczki kalafiora, dodać pokrojone pomidory, zalać 1 litrem gorącej, przegotowanej wody, dodać vegetę i gotować na średnim ogniu, aż różyczki kalafiora będą miękkie.
- Śmietanę wlać do miseczki, dodać chochlę gorącej zupy i wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do zupy i wymieszać. Zupę zestawić z ognia.
- Do zupy dodać sok z kiszonych ogórków, starty, żółty ser, drobno posiekany koperek i wymieszać.
- Zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 1,75 litra zupy.
- Koperek można zastąpić drobno posiekaną natką pietruszki.
- Zupę można także zblendować i podawać z grzankami jako krem.
- Zupę można podać z osobno ugotowanym makaronem.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
zupka na zime
OdpowiedzUsuń