piątek, 3 października 2014

Pasta twarogowa z makrelą

Pasta twarogowa z makrelą...
Kremowa, aromatyczna.
O wyraźnym smaku wędzonej makreli.
Na bazie twarogu półtłustego.
Z dodatkiem majonezu i koperku.
Dosmaczona koncentratem pomidorowym.
Pyszna do kanapek, krakersów czy innych przekąsek.
Polecam!

 Składniki:
  1. 1 średnia makrela (waga około 250 g);
  2. 250 g twarogu półtłustego;
  3. 3 łyżki majonezu;
  4. 2 łyżki drobno pokrojonego koperku;
  5. 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego;
  6. Sól;
  7. Pieprz. 
Sposób przygotowania:
  1. Makrelę oczyścić z ości i skóry.
  2. Makrelę i twaróg rozgnieść widelcem lub zblendować (blenderem z przystawką/pojemnikiem z nożem do rozdrabniania) na gładką, kremową masę. 
  3. Dodać majonez, koperek, koncentrat i wymieszać.
  4. Pastę doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.
  5. Pastę przechowywać szczelnie zamkniętą w lodówce.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi 0,5 słoik pasty.
  2. Majonez można zastąpić kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%, gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, a koperek szczypiorkiem lub drobno posiekaną cebulą.
  3. Smak pasty można wzbogacić o drobno pokrojonego ogórka kiszonego lub konserwowego czy chrzan.


























4 komentarze:

  1. Pyszne smarowidełko na kanapki, Lubię takie smaki:) zapraszam do siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam tradycyjne kanapki z makrelą, dlatego chętnie skusiłabym się na taką pastę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ble, koncentrat. Lepszy przecier ale taki naturalny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taaa a makrele anonimie sam łowisz i wędzisz....

      Usuń