Kremowa, aromatyczna.
O wyraźnym smaku wędzonej makreli.
Na bazie twarogu półtłustego.
Z dodatkiem majonezu i koperku.
Dosmaczona koncentratem pomidorowym.
Pyszna do kanapek, krakersów czy innych przekąsek.
Polecam!
- 1 średnia makrela (waga około 250 g);
- 250 g twarogu półtłustego;
- 3 łyżki majonezu;
- 2 łyżki drobno pokrojonego koperku;
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Makrelę oczyścić z ości i skóry.
- Makrelę i twaróg rozgnieść widelcem lub zblendować (blenderem z przystawką/pojemnikiem z nożem do rozdrabniania) na gładką, kremową masę.
- Dodać majonez, koperek, koncentrat i wymieszać.
- Pastę doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.
- Pastę przechowywać szczelnie zamkniętą w lodówce.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi 0,5 słoik pasty.
- Majonez można zastąpić kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%, gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, a koperek szczypiorkiem lub drobno posiekaną cebulą.
- Smak pasty można wzbogacić o drobno pokrojonego ogórka kiszonego lub konserwowego czy chrzan.
Pyszne smarowidełko na kanapki, Lubię takie smaki:) zapraszam do siebie:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam tradycyjne kanapki z makrelą, dlatego chętnie skusiłabym się na taką pastę :)
OdpowiedzUsuńBle, koncentrat. Lepszy przecier ale taki naturalny.
OdpowiedzUsuńtaaa a makrele anonimie sam łowisz i wędzisz....
Usuń