czwartek, 6 listopada 2014

Chleb pszenny z dynią na zakwasie

Chleb pszenny z dynią na zakwasie...
O chrupiącej, złocistej skórce i wilgotnym, miękkim środku.
Z dodatkiem pestek dyni. Długo utrzymujący świeżość.
O delikatnym, prawie niewyczuwalnym aromacie dyni.
Pyszny, domowy, niezastąpiony w jesienną słotę.
Polecam!
 Składniki:
Zaczyn:
  1. 40 g zakwasu żytniego;
  2. 200 g mąki pszennej (u mnie typ 650);
  3. 150 g letniej wody.
Ciasto chlebowe:
  1. Cały, powstały zaczyn;
  2. 275 g letniej wody;
  3. 425 g upieczonej, przetartej dyni;
  4. 700 g mąki pszennej (u mnie typ 650);
  5. 19 g soli;
  6. 100 g pestek dyni.
























Sposób przygotowania:
  1. W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę pszenną, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 10 - 12 godzin (u mnie cała noc).
  2. Po upływie tego czasu do miski z zaczynem dodać pozostałe składniki ciasta właściwego (oprócz soli i pestek dyni) tj. mąkę, wodę, puree z dyni, dobrze wymieszać i pozostawić do autolizy na 30 minut. Po tym czasie dodać sól i pestki dyni i dobrze wyrobić (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia, odgazowując/składając je w tym czasie 2 razy (po upływie 40 minut, a następnie po upływie kolejnych 40 minut) - filmik obrazujący składanie ciasta chlebowego - autor: weekendbakery.com.
  3. Następnie uformować bochenek (filmik obrazujący formowanie okrągłego bochenka - autor: danusia555), włożyć go delikatnie, zlepieniem do góry, do dobrze obsypanego mąką koszyka do wyrastania chleba, przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około  2 godziny.
  4. Po tym czasie chleb przełożyć na blachę, delikatnie naciąć i od razu włożyć do piekarnika nagrzanego do 240 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec z parą (na dno rozgrzewającego się piekarnika należy włożyć naczynie żaroodporne z wodą) przez około 10 minut, a następnie temperaturę piekarnika zmniejszyć do 220 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec już bez pary (wyjąć z piekarnika naczynie z wodą) przez kolejne 25 minut.
  5. Upieczony chleb wystudzić na kratce. Kroić po wystudzeniu.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 1,77 kg bochenek chleba.
  2. Moje puree z dyni było mocno pomarańczowe (zależy to od gatunku użytej dyni, moja miała zieloną skórkę), ale rzadkie, przez co ciasto było dość luźne i aby uformować bochenek musiałam użyć sporo mąki do podsypywania. W takiej sytuacji najlepiej upiec chleb w foremce keksowej. W związku z tym, do przepisu najlepiej nadaje się gęste puree z dyni.
  3. W celu zapobiegnięcia przyklejania się ciasta chlebowego do koszyka do wyrastania można wyłożyć go lnianą ściereczką (100% lnu), obsypać mąką i dopiero włożyć chleb (zlepieniem do góry). Ja dobrze obsypuje koszyk mąką i nigdy nie miałam problemu z jego wyjęciem.
  4. Pieczenie z parą oznacza, że przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika należy wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba.
  5. W celu sparwdzenia czy ciasto chlebowe jest dobrze wyrośnięte, należy je delikatnie nacisnąć palcem. Jeśli po naciśnięciu wraca natychmiast do swojego pierwotnego kształtu, to potrzebuje jeszcze czasu. Natomiast jeśli potrzebuje trochę czasu zanim się odkształci - jest gotowe do pieczenia.
  6. Koszyk do wyrastania można zastąpić dużym sitkiem kuchennym lub durszlakiem.
  7. Nacięcie chleba zapobiega jego pęknięciu w innych miejscach podczas pieczenia .
  8. Owinięcie/włożenie ciasta chlebowowego do worka foliowego skutecznie zapobiega jego wysuszeniu. Jeśli ciasto chlebowe wyschnie podczas wyrastania, chleb popęka podczas pieczenia.
  9. Składanie ciasta chlebowego polega na jego delikatnym rozciągnięciu, następnie złożeniu na 3 (tak jak listu do podłużnej koperty), a następnie obróceniu o 90 stopni i złożeniu na pół.
Źródło przepisu: Zapach chleba.



















































Przepis zgłoszony do listopadowej listy Na zakwasie i na drożdżach prowadzonej na blogu Grahamka, weka i kajzerka.

3 komentarze: