piątek, 7 listopada 2014

Zupa z jarmużem, chorizo i czerwoną fasolą

Zupa z jarmużem, chorizo i czerwoną fasolą...
Rozgrzewająca, delikatnie pikantna, jesienna zupa.
Gęsta od ziemniaków i czerwonej fasoli.
Pełna zielonych liści jarmużu i kawałków pomidorów.
Z dodatkiem plasterków podsmażonego chorizo.
Pyszna i aromatyczna.
Smacznego!


Składniki:
  1. Puszka czerwonej fasoli (waga netto po odsączeniu 240 g);
  2. 1 średnia cebula;
  3. 200 g liści jarmużu;
  4. 4 średnie ziemniaki;
  5. 3 ząbki czosnku;
  6. 2 duże pomidory;
  7. 200 g kiełbasy chorizo;
  8. 1 liść laurowy;
  9. 2 litry bulionu (u mnie 2 litry gorącej, przegotowanej wody + 1 łyżka vegety);
  10. 2 łyżki oleju;
  11. Sól;
  12. Pieprz. 

Sposób przygotowania:
  1. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.
  2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
  3. Jarmuż umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  4. Pomidory umyć, naciąć na czubku w krzyż, sparzyć (zalać wrzątkiem tak, aby zakrył pomidory i odstawić na 10 minut), obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
  5. Chorizo pokroić w plasterki.
  6. Fasolę odsączyć z zalewy.
  7. W garnku, w którym bedzie gotowana zupa rozgrzać olej (2 łyżki). Na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną cebulę i delikatnie podmażyć.
  8. Do podsmażonej cebuli dodać plasterki chorizo i razem podsmażać, aż z chorizo wytopi się większość tłuszczu i stanie się delikatnie chrupkie.
  9. Następnie do garnka z cebulą i chorizo dodać pokrojone ziemniaki, liść laurowy, obrany czosnek, zalać 2 litrami bulionu i gotować do miękkości ziemniaków (około 30 minut).
  10. Po tym czasie dodać drobno pokrojony jarmuż i gotować kolejne 10 minut.
  11. Następnie do zupy dodać pokrojone pomidory bez skórki i odsączoną fasolę i gotować kolejne 20 minut.
  12. Ugotowaną zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 2,5 litrów zupy.
  2. Chorizo można zastąpić linguicą lub węgierską kiełbasą paprykową.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

4 komentarze:

  1. Dziękuję za udział w akcji i zapraszam do zgłaszania kolejnych propozycji :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa zupa... A skąd masz przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ehhh, podczas publikacji musiało mi zjeść źródło przepisu. Już to poprawiłam. Jest to zmodyfikowany przepis z Wielkiego Żarcia.

      Pozdrawiam serdecznie,
      G.M.

      Usuń
    2. Przypadek, ale to akurat ja opublikowałam ten przepis na WZ:)
      Pozdrawiam:)

      Usuń