piątek, 12 grudnia 2014

Bigos inaczej - kapusta z mięsem mielonym i ryżem

Bigos inaczej, czyli kapusta z mięsem mielonym i ryżem...
Drobno poszatkowana, biała kapusta.
Podsmażone z cebulą mięso mielone.
Ziarna ugotowanego, białego ryżu.
Całość razem podduszona i dobrze doprawiona.
Pyszna odmiana tradycyjnego bigosu.
Smacznego!
 Składniki:
  1. 1 średnia główka białej kapusty (waga ok. 1,35 kg);
  2. 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);
  3. 200 g białego ryżu (u mnie 2 woreczki);
  4. 2 średnie cebule;
  5. 200 g koncentratu pomidorowego;
  6. 1/2 łyżki vegety;
  7. 1 płaska łyżeczka curry;
  8. 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki;
  9. 1/2 łyżeczki ostrej papryki;
  10. 1 liśc laurowy;
  11. 3 ziarna ziela angielskiego;
  12. 1,5 l zimnej wody;
  13. Sól;
  14. Pieprz;
  15. Olej.
























Sposób przygotowania:
  1. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Cebule obrać, porkoić w drobną kostkę.
  3. Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować.
  4. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i krótką chwilę podsmażać. Następnie dodać mięso mielone i podsmażać, aż będzie zarumienione. Pod koniec smażenia mięso z cebulą doprawić curry i vegetą. Wymieszać.
  5. Do garnka, w którym będzie gotowany bigos, wrzucić poszatkowaną kapustę, dodać podsmażone mięso mielone z cebulą, konentrat pomidorowy, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego, szczyptę soli i pieprzu i zalać około 1,5 litra zimnej wody. Gotować, aż kapusta będzie miękka.
  6. Następnie dodać ryż, wymieszać i chwilę razem gotować.
  7. Ugotowany bigos przyprawić słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem do smaku.
  8. Podawać na ciepło.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 3 litrów bigosu.
  2. Można użyć dowolnego gatunku mięsa mielonego tj. drobiowego, wieprzowego, wołowo-wieprzowego czy wołowego.
  3. Koncentrat pomidorowy można zastąpić przecierem lub pomidorami w puszce.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

6 komentarzy: