Złociste, opieczone w panierce z samej mąki, filety morskiej ryby.
Oblane kremowym, śmietankowym sosem pieczarkowym.
Zapieczone w piekarniku.
Pyszna ryba nie tylko od święta.
Polecam!
Składniki:
- 500 g filetów z ryby morskiej (świeżej lub mrożonej) - u mnie mrożone filety z dorsza;
- 500 g pieczarek;
- 250 ml śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36 % (tzw. kremówki);
- Mąka pszenna do obtoczenia ryby;
- 1/2 pęczka natki pietruszki;
- Olej do smażenia;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Rybę (jeśli jest mrożona, odmrozić), odsączyć papierowymi ręcznikami z nadmiaru wody, przyprawić solą i pieprzem z każdej strony i dokładnie obtoczyć w mące.
- Tak przygotowane filety smażyć na rozgrzanym na patelni oleju, na złoty kolor, z obu stron.
- Usmażone ryby układać w naczyniu żaroodpornym.
- Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Pieczarki dokładnie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć, pokroić w plasterki.
- Na rozgrzany na drugiej (lub umytej po smażeniu ryby) patelni wrzucić plasterki pieczarek, przyprawić solą i pieprzem i podsmażać, aż cała woda odparuje. Następnie do pieczarek dodać śmietankę i dusić jeszcze razem przez około 2 minuty. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i przyprawić solą i pieprzem do smaku.
- Na ułożoną w naczyniu żaroodpornym rybę wylać równomiernie sos śmietankowo-pieczarkowy. Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową.
- Rybę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać, pod przykryciem, przez około 15 minut.
- Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Do dania można użyć zarówno ryby mrożonej jak i świeżej. Może to być dowolona ryba morska (np. dorsz, mintaj, morszczuk, itd.) lub ewentulanie słodkowodna.
- Natkę pietruszki można pominąć lub zastąpić ją drobno posiekanym koperkiem i/lub świeżą bazylią.
- Smak potrawy można wzbogacić o ugotowane różyczki brokuła lub podsmażoną, drobno pokrojoną cebulę.
- Rybę, zamiast smażyć, można ugotować na parze.
- Ja nie obieram pieczarek, tylko dokładnie je myję pod bieżącą wodą. Kroję całe tj. razem z nóżkami.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
brzmi smacznie
OdpowiedzUsuńPyszny sposób na rybę :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam ryby z sosem pieczarkowym. Dobre jest takie połączenie?
OdpowiedzUsuńDo dorsza jestem troszkę źle nastawiona, bo jakiś miesiąc temu kupiłam starego i tak okropnie śmierdział, że przez dwa dni wietrzyliśmy mieszkanie (a było już zimno). Ech, Ci sprzedawcy...
Pyszna jest taka kombinacja. Ryba jest soczysta, delikatna i bardzo dobrze łączy się z sosem pieczarkowym.
UsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.
Ech, Ci nieświadomi klienci z głowami w chmurach...
UsuńWygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńJakoś nie kojarzę czy miałam okazję przygotowywać rybę z grzybami, ale faktycznie samo danie prezentuje się bardzo smacznie. Jeśli chodzi o mnie to ja także zachwalam sobie łososia od https://mowisalmon.pl/produkty/ i jestem zdania, że właśnie ryba musi pochodzić z pewnego źródła.
OdpowiedzUsuń