czwartek, 11 grudnia 2014

Ryba w pieczarkach

Ryba w pieczarkach...
Złociste, opieczone w panierce z samej mąki, filety morskiej ryby.
Oblane kremowym, śmietankowym sosem pieczarkowym.
Zapieczone w piekarniku.
Pyszna ryba nie tylko od święta.
Polecam!
 Składniki:
  1. 500 g filetów z ryby morskiej (świeżej lub mrożonej) - u mnie mrożone filety z dorsza;
  2. 500 g pieczarek;
  3. 250 ml śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36 % (tzw. kremówki);
  4. Mąka pszenna do obtoczenia ryby;
  5. 1/2 pęczka natki pietruszki;
  6. Olej do smażenia;
  7. Sól;
  8. Pieprz.























Sposób przygotowania:
  1. Rybę (jeśli jest mrożona, odmrozić), odsączyć papierowymi ręcznikami z nadmiaru wody, przyprawić solą i pieprzem z każdej strony i dokładnie obtoczyć w mące.
  2. Tak przygotowane filety smażyć na rozgrzanym na patelni oleju, na złoty kolor, z obu stron.
  3. Usmażone ryby układać w naczyniu żaroodpornym.
  4. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  5. Pieczarki dokładnie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć, pokroić w plasterki.
  6. Na rozgrzany na drugiej (lub umytej po smażeniu ryby) patelni wrzucić plasterki pieczarek, przyprawić solą i pieprzem i podsmażać, aż cała woda odparuje. Następnie do pieczarek dodać śmietankę i dusić jeszcze razem przez około 2 minuty. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  7. Na ułożoną w naczyniu żaroodpornym rybę wylać równomiernie sos śmietankowo-pieczarkowy. Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową.
  8. Rybę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać, pod przykryciem, przez około 15 minut.
  9. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!






















Uwagi do przepisu:
  1. Do dania można użyć zarówno ryby mrożonej jak i świeżej. Może to być dowolona ryba morska (np. dorsz, mintaj, morszczuk, itd.) lub ewentulanie słodkowodna.
  2. Natkę pietruszki można pominąć lub zastąpić ją drobno posiekanym koperkiem i/lub świeżą bazylią.
  3. Smak potrawy można wzbogacić o ugotowane różyczki brokuła lub podsmażoną, drobno pokrojoną cebulę.
  4. Rybę, zamiast smażyć, można ugotować na parze.
  5. Ja nie obieram pieczarek, tylko dokładnie je myję pod bieżącą wodą. Kroję całe tj. razem z nóżkami.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


Wigilia 2014

8 komentarzy:

  1. Pyszny sposób na rybę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam ryby z sosem pieczarkowym. Dobre jest takie połączenie?

    Do dorsza jestem troszkę źle nastawiona, bo jakiś miesiąc temu kupiłam starego i tak okropnie śmierdział, że przez dwa dni wietrzyliśmy mieszkanie (a było już zimno). Ech, Ci sprzedawcy...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszna jest taka kombinacja. Ryba jest soczysta, delikatna i bardzo dobrze łączy się z sosem pieczarkowym.
      Pozdrawiam serdecznie,
      G.M.

      Usuń
    2. Ech, Ci nieświadomi klienci z głowami w chmurach...

      Usuń
  3. Wygląda to super. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakoś nie kojarzę czy miałam okazję przygotowywać rybę z grzybami, ale faktycznie samo danie prezentuje się bardzo smacznie. Jeśli chodzi o mnie to ja także zachwalam sobie łososia od https://mowisalmon.pl/produkty/ i jestem zdania, że właśnie ryba musi pochodzić z pewnego źródła.

    OdpowiedzUsuń