Kruche, mocno aromatyczne.
Z dużą ilością przypraw korzennych.
Zapach i smak Świąt Bożego Narodzenia.
Smacznego!
Składniki:
- 500 g mąki pszennej;
- 250 g masła;
- 200 g białego cukru;
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 2 opakowania cukru wanilinowego (każde po 16 g);
- 2 jaja;
- 2 opakowania przyprawy do piernika (każde po 40 g);
- 2 łyżki imbiru;
- 2 łyżeczki cynamonu;
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej;
- Skórka otarta z całej cytryny;
- 2 łyżki miodu.
Dodatkowo (opcjonalnie);
- Pisaki cukrowe do ozdobienia ciastek.
Sposób przygotowania:
- Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, skórkę z cytryny oraz przyprawy (przyprawy do piernika, imbir, cynamon, gałkę muszkatałową) i dokładnie wymieszać łyżką.
- Następnie dodać pokrojone w kostki masło, miód i jaja i zagnieść ciasto (ja zagniatam robotem kuchennym za pomocą haka do ciasta drożdżowego).
- Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki (dolna półka) na około 30 minut.
- Po tym czasie ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości około 0,5 cm i wycinać foremkami ciastka.
- Ciastka układać na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 12 - 15 minut.
- Upieczone ciasteczka wystudzić na kratce.
- Opcjonalnie: wystudzone ciasteczka dowolnie udekorować.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi 77 ciasteczek.
- Ja rozwałkowałam dość grubo ciasto - na około 0,5 cm, bo nie chciałam, aby ciastka były bardzo chrupiące. Im cieniej rozwałkuje się ciasto, tym bardziej twarde i chrupiące będą ciasteczka.
- Ciastka najlepiej piec na dużych, płaskich blachach, jak np. te od piekarnika.
- Ciastka długo zachowują świeżość. Można je przechowywać do 3 tygodni w szczelnie zamkniętych puszkach lub plastkowych pojemnikach.
- Ciasteczka nie wymagają leżakowania. Od razu są odpowiedniej twardości.
- Masło można zastąpić margaryną.
Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy. Wystarczy dodać bloga do naszego serwisu www.zBLOGowani.pl i zdobywać nowych czytelników.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis , robię co roku. Ciastka wieszam też na choince, pachnie wtedy w całym domu.
OdpowiedzUsuń