Rumiane, kruchutkie, pięknie przyozdobione.
O delikatnym smaku i aromacie cynamonu.
Pokryte zielonym lukrem i cukrowymi perełkami.
Pyszna zabawa w dekorowanie. Także dla dzieci.
Polecam!
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej;
- 170 g masła;
- 1/2 szklanki białego cukru;
- 1 łyżeczka cynamonu;
- Skórka otarta z całej, średniej cytryny;
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
- 1 jajo;
- 2 - 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18% (ja dałam 2).
Dodatkowo:
- 1 białko jaja;
- 1 szklanka cukru pudru;
- Zielony barwnik spożywczy (u mnie w żelu);
- Perełki i serduszka cukrowe do ozdoby.
Szklanka = 250 ml
Sposób przygotowania:
- Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać mąkę, cynamon i sodę oczyszczoną i wymieszać łyżką.
- Dodać pokrojone w kostkę masło, cukier, skórkę z cytryny, jajo i 2 łyżki śmietany i wyrobić miękkie, lekko klejące się, ale zwarte ciasto (ja wyrabiam robotem kuchennym za pomocą haka do ciasta drożdżowego, ale można także ręcznie). W razie gdyby ciasto nie chciało się dobrze połączyć dodać łyżkę śmietany (ja nie musiałam dodawać).
- Wyrobione ciasto rozwałkować, na oprószonej mąką stolnicy, na placek o grubości około 0,5 cm i wycinać foremką choinki.
- Choinki ukłdać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze od piekarnika.
- Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 13 - 15 minut.
- Upieczone ciastka wystudzić na kratce.
- Gdy ciastka wystygną przygotować lukier. Jajo sparzyć wrzątkiem (do niewielkiej miseczki lub szklanki wlać wrzątek, zanurzyć w nim jajo - ma być całe zakryte - i szybko wyjąć). Następnie oddzielić białko od żółtka. Białko ubić mikserem wraz z cukrem pudrem i barwnikiem na gęsty lukier (trwa to około 5 - 10 minut, w zależności od siły miksera). Gdyby lukier był zbyt gęsty dodać kilka kropel zimnej wody.
- Wystuszone ciastka zamaczać w lukrze, ozdabiać perełkami/serduszkami i odstawić do stawrdnienia na około 2 - 3 godziny.
- Konsumować po całkowitym stwardnieniu lukru.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 50 ciasteczek.
- Szklanka = 250 ml.
- Ja rozwałkowałam dość grubo ciasto - na około 0,5 cm, bo nie chciałam, aby ciastka były bardzo chrupiące. Im cieniej rozwałkuje się ciasto, tym bardziej twarde i chrupiące będą ciasteczka.
- Ciastka najlepiej piec na dużych, płaskich blachach, jak np. te od piekarnika.
- Ciasteczka nie wymagają leżakowania. Od razu są odpowiedniej twardości.
- Masło można zastąpić margaryną.
Prześliczne Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuń