wtorek, 24 lutego 2015

Domowe mleko ryżowe

Domowe mleko ryżowe...
Mleko roślinne na bazie ryżu.
Niesłodzone, bezmleczne i bezglutenowe.
Domowe, dużo tańsze od sklepowego.
Zdrowe, pyszne i szybkie w wykonaniu.
Polecam!
Składniki:
  1. 100 g białego ryżu (u mnie 1 woreczek);
  2. 1 litr gorącej, przegotowanej wody;
  3. Szczypta soli - u mnie bez;
  4. 1 laska cynamonu - opcjonalnie.

























Sposób przygotowania:
  1. Ryż ugotować z dodatkiem laski cynamonu (opcjonalnie) i szczypty soli, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Nie trzeba czekać, aż ryż wystygnie.
  2. Ciepły ryż zalać 500 ml gorącej, przegotowanej wody i zblendować.
  3. Następnie dodać kolejne 500 ml gorącej, przegotowanej wody i ponownie zblendować.
  4. Tak przygotowane mleko przelać przez sito do dzbanka/butelki. Wystudzić.
  5. Po wystudzeniu przechowywać w lodówce.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi nieco ponad 1 litr mleka ryżowego.
  2. Mleko można przechowywać w lodówce od 3 dni do 5 dni.
  3. Im woda będzie bardziej gorąca tym ryż lepiej się zmiksuje. Najlepiej jakby to był wrzątek, ale nie każdy blender może to przeżyć.
  4. Ryż do przygotowania mleka może być nawet lekko rozgotowany.
  5. Do przygotowania mleka można użyć zarówno ryżu białego, jak i brązowego.
  6. Ryż można ugotować ze szczyptą soli (ja nie dawałam) i/lub laską cynamonu, laską wanilii albo z cukrem lub syropem klonowym, aby było słodkie.
  7. Jeśli mleko ma być gęstsze należy do ugotowanego ryżu dodać tylko 750 ml (3 szklanki) gorącej, przegotowanej wody. Natomiast jeśli ma być rzadsze - 1,25 l (5 szklanek). U mnie w wersji optymalnej - z 1 litra wody.
  8. Po dodaniu kakao do mleka ryżowego powstanie pyszne kakao.
  9. Mleko należy przecedzić przez gazę albo przez sito. Im lepiej przecedzi się mleko (mniej fusów przepuści przez gazę/sito) tym będzie gładsze.
Źródło przepisu: Wegańska babeczka.

Domowy Wyrób

2 komentarze: