Mleko roślinne na bazie ryżu.
Niesłodzone, bezmleczne i bezglutenowe.
Domowe, dużo tańsze od sklepowego.
Zdrowe, pyszne i szybkie w wykonaniu.
Polecam!
Składniki:
- 100 g białego ryżu (u mnie 1 woreczek);
- 1 litr gorącej, przegotowanej wody;
- Szczypta soli - u mnie bez;
- 1 laska cynamonu - opcjonalnie.
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotować z dodatkiem laski cynamonu (opcjonalnie) i szczypty soli, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Nie trzeba czekać, aż ryż wystygnie.
- Ciepły ryż zalać 500 ml gorącej, przegotowanej wody i zblendować.
- Następnie dodać kolejne 500 ml gorącej, przegotowanej wody i ponownie zblendować.
- Tak przygotowane mleko przelać przez sito do dzbanka/butelki. Wystudzić.
- Po wystudzeniu przechowywać w lodówce.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi nieco ponad 1 litr mleka ryżowego.
- Mleko można przechowywać w lodówce od 3 dni do 5 dni.
- Im woda będzie bardziej gorąca tym ryż lepiej się zmiksuje. Najlepiej jakby to był wrzątek, ale nie każdy blender może to przeżyć.
- Ryż do przygotowania mleka może być nawet lekko rozgotowany.
- Do przygotowania mleka można użyć zarówno ryżu białego, jak i brązowego.
- Ryż można ugotować ze szczyptą soli (ja nie dawałam) i/lub laską cynamonu, laską wanilii albo z cukrem lub syropem klonowym, aby było słodkie.
- Jeśli mleko ma być gęstsze należy do ugotowanego ryżu dodać tylko 750 ml (3 szklanki) gorącej, przegotowanej wody. Natomiast jeśli ma być rzadsze - 1,25 l (5 szklanek). U mnie w wersji optymalnej - z 1 litra wody.
- Po dodaniu kakao do mleka ryżowego powstanie pyszne kakao.
- Mleko należy przecedzić przez gazę albo przez sito. Im lepiej przecedzi się mleko (mniej fusów przepuści przez gazę/sito) tym będzie gładsze.
Źródło przepisu: Wegańska babeczka.
takie domowe jest najlepsze!
OdpowiedzUsuńświetny pomysł:)
OdpowiedzUsuń