wtorek, 24 lutego 2015

Barszcz mieszany z ziemniakami

Barszcz mieszany z ziemniakami...
Na bazie czerwonych buraków.
Z dodatkiem barszczu białego.
Przyprawiony czosnkiem i majerankiem.
Podany z ziemniakami z cebulką.
Pyszna odmiana tradycyjnych przepisów.
Smacznego!



 Składniki:
  1. 3 średnie, czerwone buraki;
  2. 1 opakowanie barszczu białego (u mnie Winiary), rozpuszczonego w 200 ml zimnej wody;
  3. 1 ząbek czosnku;
  4. 1 liść laurowy;
  5. 3 ziarna ziela angielskiego;
  6. 2 litry wody;
  7. 1/2 łyżki majeranku;
  8. 1 łyżka octu spirytusowego;
  9. 1 kg ziemniaków;
  10. 1 duża cebula;
  11. 2 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 
  12. Olej do podsmażenia cebuli;
  13. Sól;
  14. Pieprz.

 Sposób przygotowania:
  1. Buraki obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki).
  2. Ząbek czosnku obrać, zmiażdżyć ręką lub nożem.
  3. Cebulę obrać, drobno posiekać. Podsmażyć na złoty kolor na rozgrzanym na patelni oleju.
  4. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Utłuc tłuczkiem.
  5. Barszcz biały dokładnie wymieszać w 200 ml zimnej wody.
  6. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić liść laurowy, ziarna ziela angielskiego, zmiażdżony czosnek, 1/2 łyżki soli i zalać 2 litrami zimnej wody. Zagotować.
  7. Do wrzącej wody z przyprawami wrzucić starte buraki, dodać 1 łyżkę octu i gotować przez około 20 minut, bez przykrycia, na średnim ogniu. Po tym czasie barszcz przecedzić przez sito.
  8. Do przecedzonego, czystego barszczu dodać rozrobiony w zimnej wodzie barszcz biały oraz majeranek i zagotować. Zestawić z ognia.
  9. Do miseczki wlać śmietanę, dodać chochlę zupy i dobrze wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do ugotowanej zupy. Wymieszać.
  10. Zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  11. Na talerzach układać ziemniaki, posypać podsmażoną cebulką i wlewać zupę.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzą około 2 litry zupy.
  2. Barszcz biały w proszku można zastąpić 250 ml domowego zakwasu na barszcz biały lub kupnego. Ilość zakwasu można dostosować do swoich upodobań smakowych.
  3. Do/lub zamiast cebulki, można dodać podsmażony boczek, jako okrasę do ziemniaków.
  4. Ocet spirytusowy można zastąpić sokiem z cytryny. Nie należy rezygnować z dodatku octu czy soku z cytryny, gdyż to one zapewniają barszczowi piękny kolor.
  5. Ziemniaki należy gotować jednocześnie z przygotowywaniem zupy.
  6. Ilość octu/soku z cytryny można dowolnie zmieniać.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


1 komentarz: