Na bazie czerwonych buraków.
Z dodatkiem barszczu białego.
Przyprawiony czosnkiem i majerankiem.
Podany z ziemniakami z cebulką.
Pyszna odmiana tradycyjnych przepisów.
Smacznego!
- 3 średnie, czerwone buraki;
- 1 opakowanie barszczu białego (u mnie Winiary), rozpuszczonego w 200 ml zimnej wody;
- 1 ząbek czosnku;
- 1 liść laurowy;
- 3 ziarna ziela angielskiego;
- 2 litry wody;
- 1/2 łyżki majeranku;
- 1 łyżka octu spirytusowego;
- 1 kg ziemniaków;
- 1 duża cebula;
- 2 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- Olej do podsmażenia cebuli;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Buraki obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki).
- Ząbek czosnku obrać, zmiażdżyć ręką lub nożem.
- Cebulę obrać, drobno posiekać. Podsmażyć na złoty kolor na rozgrzanym na patelni oleju.
- Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Utłuc tłuczkiem.
- Barszcz biały dokładnie wymieszać w 200 ml zimnej wody.
- Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić liść laurowy, ziarna ziela angielskiego, zmiażdżony czosnek, 1/2 łyżki soli i zalać 2 litrami zimnej wody. Zagotować.
- Do wrzącej wody z przyprawami wrzucić starte buraki, dodać 1 łyżkę octu i gotować przez około 20 minut, bez przykrycia, na średnim ogniu. Po tym czasie barszcz przecedzić przez sito.
- Do przecedzonego, czystego barszczu dodać rozrobiony w zimnej wodzie barszcz biały oraz majeranek i zagotować. Zestawić z ognia.
- Do miseczki wlać śmietanę, dodać chochlę zupy i dobrze wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do ugotowanej zupy. Wymieszać.
- Zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku.
- Na talerzach układać ziemniaki, posypać podsmażoną cebulką i wlewać zupę.
SMACZNEGO!
- Z podanych składników wychodzą około 2 litry zupy.
- Barszcz biały w proszku można zastąpić 250 ml domowego zakwasu na barszcz biały lub kupnego. Ilość zakwasu można dostosować do swoich upodobań smakowych.
- Do/lub zamiast cebulki, można dodać podsmażony boczek, jako okrasę do ziemniaków.
- Ocet spirytusowy można zastąpić sokiem z cytryny. Nie należy rezygnować z dodatku octu czy soku z cytryny, gdyż to one zapewniają barszczowi piękny kolor.
- Ziemniaki należy gotować jednocześnie z przygotowywaniem zupy.
- Ilość octu/soku z cytryny można dowolnie zmieniać.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Pięknie podany! Barszcz to zawsze smakowite danie
OdpowiedzUsuń