Gęsty, kremowy, na bazie jogurtu greckiego.
Pełen wiórków zielonego ogórka.
O wyrazistym, czosnkowym smaku.
Z dodatkiem oliwy, soku z cytryny i koperku.
Pyszny dip do warzyw czy dań z grilla.
Grecka klasyka w polskim domu.
Polecam!
Składniki:
- 200 g gęstego jogurtu greckiego;
- 1 średni, zielony ogórek;
- 2 ząbki czosnku;
- Pęczek koperku;
- 2 łyżki oliwy;
- 1 łyżka soku z cytryny;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ogórka umyć, osuszyć, nie obierać ze skóry, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki), umieścić na sicie, posypać szczyptą soli i odstawić, aż ogórek puści soki. Odcisnąć.
- Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
- Do miseczki wlać jogurt grecki. Dodać oliwę, odsączonego, startego ogórka, posiekany koperek, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sok z cytryny. Wymieszać.
- Dip doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.
- Tak przygotowany sos odstawić na 30 minut do lodówki, aby smaki i aromaty przeszły sobą i nabrały wyrazistości.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Do tzatzików ogórka nie należy obierać. U mnie wersja z obranym, z uwagi na preferencje smakowe rodziny :-(.
- Z dodatku koperku czy soku z cytryny można zrezygnować.
- Podstawowe składniki tego sosu to gęsty jogurt grecki, drobno poszatkowany, zielony ogórek, roztarty czosnek i oliwa. Reszta to dodatki urozmaicające/wzbogacające jego smak.
- Sok z cytryny można zastąpić białym octem winnym.
- Smak sosu można wzbogacić o oliwki, miętę, białą paprykę czy fetę.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz