Soczyste kąski filetów z piersi kurczaka.
Plasterki pieczarek. Paseczki papryki.
Kosteczki słodkiego ananasa.
Zatopione w aromatycznym, słodko - kwaśnym sosie.
Chiński klasyk w polskiej kuchni.
Serdecznie polecam!
Składniki:
- 500 g filetów z piersi kurczaka;
- Puszka ananasa w syropie (waga netto 565 g, po odsączeniu 340 g);
- 1 średnia, czerwona papryka;
- 250 g pieczarek;
- 1 duża cebula;
- 2 łyżki sosu sojowego, jasnego;
- Sól;
- 1/2 pęczka szczypiorku;
- Olej.
- Syrop pozostały w puszce po ananasach (wszystko);
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
- 1/2 łyżeczki sosu sambal oelek;
- 1 i 1/2 łyżki białego octu winnego;
- 1 płaska łyżeczka białego cukru;
- 1/2 szklanki zimnej wody.
- Szczypta vegety;
- Sól;
- Pieprz.
Dodatkowo:
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Filety z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w kostkę. Polać sosem sojowym (2 łyżki) i dokładnie wymieszać. Przykryć folią i odstawić do lodówki na 30 minut.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion i błon, pokroić w paski.
- Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.
- Ananasa odsączyć z syropu (syropu nie wylewać, jest potrzebny do sosu), pokroić w kostkę.
- Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Wszystkie składniki sosu wlać/wsypać do miseczki/szejkera do sosów i dokładnie wymieszać.
- Na rozgrzany na patelni olej wrzucić cebulę i chwilę podsmażać.
- Następnie dodać pokrojoną paprykę i pieczarki. Wymieszać i krótko razem podsmażać.
- Na patelnię z lekko podsmażoną cebulą, papryką i pieczarkami dolać 1 łyżkę oleju i wrzucić pokrojonego kurczaka. Podsmażać, często mieszająć, aż mięso przestanie być różowe.
- Do podsmażonego mięsa z warzywami dodać pokrojonego ananasa, wlać przygotowany sos i dusić stale mieszając sos (aby mąka ziemniaczana nie zamieniłą się w grudki), na małym ogniu, przez kilka minut.
- Po tym czasie, całość dusić pod przykryciem, na małym ogniu, aż papryka stanie się miękka.
- Sos przyprawić solą i pieprzem do smaku.
- Danie podawać gorące, z ryżem, posypane drobno posiekanym szczypiorkiem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Pieczarki można zastąpić chińskimi grzybami moon (około 5 sztuk) i przygotować je zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Sambal oelek można zastąpić drobno posiekaną papryczką chili, choć wpłynie to na smak potrawy.
- Sos sambal oelek można dostać w większości hipermarketów, na działach dotyczących kuchni świata, jak również podczas tygodnia azjatyckiego w Lidlu.
- Ryż można zastąpić chińskim makaronem jajecznym.
- Do marynaty do kurczaka, zamiast samego sosu sojowego, można dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i świeży, starty imbir.
- Ilość sambal oelek należy dostosować do własnych upodobań smakowych. 1/2 łyżeczki to minimum.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz