Na spodzie kruche, złociste ciasto.
Następnie warstwa pachnących cynamonem jabłek.
Na jabłkach różowa pianka.
A na wierzchu kruszonka z ciasta.
Słodki dodatek do kawy czy herbaty.
Polecam!
Składniki:
Ciasto:- 3 szklanki mąki pszennej;
- 1/2 szklanki białego cukru;
- 250 g margaryny;
- 5 żółtek jaj;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa jabłkowa:
- 1,5 kg jabłek;
- Opakowanie cukru wanilinowego (16 g);
- 3 łyżki białego cukru;
- 1 łyżeczka cynamonu.
Różowa pianka:
- 5 białek jaj;
- Kisiel wiśniowy (u mnie opakowanie o wadze 40 g);
- 1/2 szklanki białego cukru.
Dodatkowo:
- Margaryna do wysmarowania blachy;
- Bułka tarta do obsypania blachy;
- Cukier puder do oprószenia po wierzchu - opcjonalnie - u mnie bez.
Szklanka = 250 ml
Sposób przygotowania:
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Żółtka jaj oddzielić od białek.
- Margarynę posiekać nożem wraz z cukrem i żółtkami. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i szybko zagnieść kruche ciasto (Ja najczęściej robię tak, że do misy od miksera lub malaksera wrzucam pokrojoną w kostkę margarynę, dodaję cukier, żółtka i mąkę z proszkiem i albo zagniatam hakiem do ciasta drożdżowego (w przypadku użycia robota kuchennego ) lub końcówką do ciasta (w przypadku malaksera).
- Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
- W międzyczasie przygotować masę jabłkową. Jabłka umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki).
- Na rozgrzaną, suchą (tj. bez dodatku tłuszczu) wrzucić starte jabłka i podsmażać przez około 10 minut. Pod koniec podsmażania dodać cukier, cukier wanilinowy i cynamon, wymieszać i bardzo krótką chwilę razem podsmażać. Zestawić z ognia. Odcedzić i wystudzić.
- Białka ubić mikserem na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier i kisiel wiśniowy.
- Blachę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Na dno tak przygotowanej blachy wyłożyć 2/3 ciasta. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki) lub pokruszyć w palcach.
- Na cieście rozsmarować masę jabłeczną. Na jabłka wyłożyć warstwę ubitej, różowej piany. A na piankę pozostałe, starte ciasto.
- Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez około 50 minut.
- Upieczone, wystudzone ciasto można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem (u mnie bez).
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Jest to przepis na blachę o wymiarach 24 x 40 cm.
- Można użyć dowolonego smaku kisielu o kolorze czerwonym: wiśniowego, truskawkowego, malinowego.
- Do masy jabłkowej można dodać rodzynki.
- Ciasto trochę się kruszy przy wałkowaniu. Można część ciasta, która ma pójść na dno szarlotki, także zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie, przed położeniem jabłek, ugnieść ręką.
- Aby ciasto lepiej się tarło, można tę część, która ma być na kruszonkę, wstawić, zamiast do lodówki, do zamrażalnika.
- Aby jabłka nie przywierały do patelni, można je delikatnie podlewać wodą podczas podsmażania.
- Szklanka = 250 ml.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Wygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńWygląda po prostu rozkosznie :)
OdpowiedzUsuńApetyczna szarlotka.Wkrótce wypróbuję;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
PS: Obserwuję i liczę na rewanż
❤