piątek, 20 lutego 2015

Szarlotka z różową pianką

Szarlotka z różową pianką...
Na spodzie kruche, złociste ciasto.
Następnie warstwa pachnących cynamonem jabłek.
Na jabłkach różowa pianka.
A na wierzchu kruszonka z ciasta.
Słodki dodatek do kawy czy herbaty.
Polecam!
Składniki:
Ciasto:
  1. 3 szklanki mąki pszennej;
  2. 1/2 szklanki białego cukru;
  3. 250 g margaryny;
  4. 5 żółtek jaj;
  5. 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa jabłkowa:
  1. 1,5 kg jabłek;
  2. Opakowanie cukru wanilinowego (16 g);
  3. 3 łyżki białego cukru;
  4. 1 łyżeczka cynamonu.
Różowa pianka:
  1. 5 białek jaj;
  2. Kisiel wiśniowy (u mnie opakowanie o wadze 40 g);
  3. 1/2 szklanki białego cukru.
Dodatkowo:
  1. Margaryna do wysmarowania blachy;
  2. Bułka tarta do obsypania blachy;
  3. Cukier puder do oprószenia po wierzchu - opcjonalnie - u mnie bez.
Szklanka = 250 ml


Sposób przygotowania:
  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  2. Żółtka jaj oddzielić od białek.
  3. Margarynę posiekać nożem wraz z cukrem i żółtkami. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i szybko zagnieść kruche ciasto (Ja najczęściej robię tak, że do misy od miksera lub malaksera wrzucam pokrojoną w kostkę margarynę, dodaję cukier, żółtka i mąkę z proszkiem i albo zagniatam hakiem do ciasta drożdżowego (w przypadku użycia robota kuchennego ) lub końcówką do ciasta (w przypadku malaksera). 
  4. Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  5. W międzyczasie przygotować masę jabłkową. Jabłka umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki).
  6. Na rozgrzaną, suchą (tj. bez dodatku tłuszczu) wrzucić starte jabłka i podsmażać przez około 10 minut. Pod koniec podsmażania dodać cukier, cukier wanilinowy i cynamon, wymieszać i bardzo krótką chwilę razem podsmażać. Zestawić z ognia. Odcedzić i wystudzić.
  7. Białka ubić mikserem na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier i kisiel wiśniowy.
  8. Blachę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Na dno tak przygotowanej blachy wyłożyć 2/3 ciasta. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki) lub pokruszyć w palcach.
  9. Na cieście rozsmarować masę jabłeczną. Na jabłka wyłożyć warstwę ubitej, różowej piany. A na piankę pozostałe, starte ciasto.
  10. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez około 50 minut.
  11. Upieczone, wystudzone ciasto można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem (u mnie bez).
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Jest to przepis na blachę o wymiarach 24 x 40 cm.
  2. Można użyć dowolonego smaku kisielu o kolorze czerwonym: wiśniowego, truskawkowego, malinowego.
  3. Do masy jabłkowej można dodać rodzynki.
  4. Ciasto trochę się kruszy przy wałkowaniu. Można część ciasta, która ma pójść na dno szarlotki, także zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie, przed położeniem jabłek, ugnieść ręką.
  5. Aby ciasto lepiej się tarło, można tę część, która ma być na kruszonkę, wstawić, zamiast do lodówki, do zamrażalnika.
  6. Aby jabłka nie przywierały do patelni, można je delikatnie podlewać wodą podczas podsmażania.
  7. Szklanka = 250 ml.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.



3 komentarze:

  1. Wygląda po prostu rozkosznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetyczna szarlotka.Wkrótce wypróbuję;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS: Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń