środa, 25 lutego 2015

Risotto z brokułami

Risotto z brokułami...
Kremowy, aksamitny ryż.
O delikatnie cytrynowym aromacie.
Z dodatkiem brokułów.
Oprószony startym parmezanem.
Pychota!
























Składniki:
  1. 300 g ryżu do risotto - Arborio;
  2. 1 litr bulionu - u mnie 1 litr gorącej, przegotowanej wody + 1 łyżka vegety;
  3. 1 średnia cebula;
  4. 2 ząbki czosnku;
  5. 1 średni brokuł;
  6. Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny;
  7. Skórka starta z 1/2 cytryny;
  8. 1 łyżka masła;
  9. 2 łyżki oliwy;
  10. 1 łyżka startego parmezanu;
  11. Sól;
  12. Pieprz.
























Sposób przygotowania:
  1. Brokuł podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie lub na parze. Odcedzić.
  2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
  3. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
  4. Cytrynę dobrze wyszorować, osuszyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
  5. Parmezan zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki).
  6. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć. Pod koniec podsmażania cebuli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i krótką chwilkę razem podsmażać.
  7. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodać ryż i całość smażyć na małym ogniu, aż ryż będzie zeszkolny.
  8. Następnie wlać 500 ml bulionu, a gdy ryż wchłonie cały płyn, dodać pozostałą część bulionu i podsmażać na małym ogniu bardzo często mieszając, aż ryż wchłonie cały bulion.
  9. Gdy ryż będzie już miękki, dodać masło, sok i skórkę z cytryny i wymieszać. Zestawić z ognia.
  10. Następnie dodać różyczki brokułu, przyprawić solą i pieprzem do smaku i wymieszać. 
  11. Risotto podawać bezpośrednio po przygotowaniu, oprószone startym parmezanem.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Do przygotowania klasycznego risotto potrzebny jest specjalnie przeznaczony do tego celu włoski ryż z okrągłymi ziarnami. Dość powszechnym w polskich sklepach jest Arborio.
  2. Ryż paraboiled, długoziarnisty czy w torebkach nie nadaje się do risotto!
  3. Risotto należy przygotowywać na małym ogniu, bardzo często mieszając, aby ryż się nie przypalił.
  4. Świeżego brokuła można zastąpić opakowaniem mrożonych różyczek tego warzywa (waga 450 g).
Źródło przepisu: Przyślij przepis.


1 komentarz: