Kremowy, aksamitny ryż.
O delikatnie cytrynowym aromacie.
Z dodatkiem brokułów.
Oprószony startym parmezanem.
Pychota!
Składniki:
- 300 g ryżu do risotto - Arborio;
- 1 litr bulionu - u mnie 1 litr gorącej, przegotowanej wody + 1 łyżka vegety;
- 1 średnia cebula;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 średni brokuł;
- Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny;
- Skórka starta z 1/2 cytryny;
- 1 łyżka masła;
- 2 łyżki oliwy;
- 1 łyżka startego parmezanu;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Brokuł podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie lub na parze. Odcedzić.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
- Cytrynę dobrze wyszorować, osuszyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
- Parmezan zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki).
- Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć. Pod koniec podsmażania cebuli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i krótką chwilkę razem podsmażać.
- Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodać ryż i całość smażyć na małym ogniu, aż ryż będzie zeszkolny.
- Następnie wlać 500 ml bulionu, a gdy ryż wchłonie cały płyn, dodać pozostałą część bulionu i podsmażać na małym ogniu bardzo często mieszając, aż ryż wchłonie cały bulion.
- Gdy ryż będzie już miękki, dodać masło, sok i skórkę z cytryny i wymieszać. Zestawić z ognia.
- Następnie dodać różyczki brokułu, przyprawić solą i pieprzem do smaku i wymieszać.
- Risotto podawać bezpośrednio po przygotowaniu, oprószone startym parmezanem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Do przygotowania klasycznego risotto potrzebny jest specjalnie przeznaczony do tego celu włoski ryż z okrągłymi ziarnami. Dość powszechnym w polskich sklepach jest Arborio.
- Ryż paraboiled, długoziarnisty czy w torebkach nie nadaje się do risotto!
- Risotto należy przygotowywać na małym ogniu, bardzo często mieszając, aby ryż się nie przypalił.
- Świeżego brokuła można zastąpić opakowaniem mrożonych różyczek tego warzywa (waga 450 g).
Źródło przepisu: Przyślij przepis.
świetne risotto!
OdpowiedzUsuń