czwartek, 12 marca 2015

Łazanki z kiszoną kapustą i pieczarkami

Łazanki z kiszoną kapustą i pieczarkami...
Kwadraciki makaronu łazanki.
Otulone wiórkami kiszonej kapusty.
Z dodatkiem pieczarek i cebuli.
Pyszne, bezmięsne i tanie danie.
Polecam!
Składniki:
  1. 500 g makaronu łazanki;
  2. 1 kg kiszonej kapusty;
  3. 500 g pieczarek;
  4. 2 średnie cebule;
  5. Sól;
  6. Pieprz;
  7. Olej do smażenia.
























Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.
  2. Kapustę odcisnąć z soku, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i obgotować, uważając aby kapusta się nie rozgotowała. W trakcie gotowania, jeśli ktoś nie lubi kwaśnych potraw, może wymienić wodę 2 lub 3 razy. Ja nie wymieniam.
  3. Ugotowaną kapustę dobrze odcisnąć z wody, drobno pokroić.
  4. Cebule obrać, pokroić w kostkę.
  5. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.
  6. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i plasterki pieczarek. Przyprawić solą i pieprzem. Podsmażać, aż pieczarki puszczą sok.
  7. Następnie dodać obgotowaną, pokrojoną kapustę i chwilę razem podsmażać.
  8. Do granka z ugotowanym, odcedzonym, gorącym makaronem dodać podsmażoną kapustę z pieczarkami i cebulą i wymieszać.
  9. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. 
  10. Podwać gorące, bezpośrednio po przygotowaniu lub później, chrupiące i złociste, odsmażone na patelni.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi duża porcja łazanek, na od 5 do 7 osób, w zależności od apetytu.
  2. Jeśli ktoś nie lubi kwaśnych potraw, może, przed gotowaniem opłukać kapustę pod bieżącą, zimną wodą i/lub w trakcie gotowania wymieniać wodę 2 lub 3 razy. Ja nie płuczę kapusty ani nie wymieniam wody w trakcie jej gotowania. Moja rodzina lubi kwaśne potrawy.
  3. Ja nie obieram pieczarek, tylko dokładnie je myję pod bieżącą wodą.
  4. Najlepiej do łazanek użyć kapusty kiszonej a nie kwaszonej.
  5. Pieczarki można zastąpić suszonymi grzybami (ilość według uznania). Należy je zalać zimną wodą i pozostawić do namoczenia na całą noc.
  6. Do łazanek można dodać podsmażoną, pokrojoną w kostkę kiełbasę, boczek czy mięso mielone.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

2 komentarze:

  1. uwielbiam łazanki, choć zazwyczaj robię je ze świeżej kapusty, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale bym zjadła takich łazanek. Pyszne :)

    OdpowiedzUsuń