czwartek, 12 marca 2015

Placki ziemniaczane bez dodatku mąki

Placki ziemniaczane bez dodatku mąki...
Okrągłe, złociste, delikatnie chrupiące.
Wyjątkowe dzięki dodatkowi kwaśnej śmietany.
Z dodatkiem cebuli, a bez mąki.
Domowe, najlepsze!
Składniki:
  1. 1 kg ziemniaków (waga przed obraniem);
  2. 2 średnie cebule;
  3. 2 jaja;
  4. 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  5. Sól;
  6. Pieprz;
  7. Olej do smażenia.
























Sposób przygotowania:
  1. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (tzw. drobne wiórki).
  2. Cebule obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (tzw. drobne wiórki).
  3. Starte ziemniaki wraz z cebulą przełożyć na sito położone na miseczce. Odstawić na około 5 - 10 minut.
  4. Po tym czasie ziemniaki z cebulą dokładnie odsączyć nad sitem. Wodę odlać, a skrobię która osadziła się na dnie miseczki dodać do masy ziemniaczano-cebulowej.
  5. Dodać jaja, śmietanę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.
  6. Placki smażyć z obu stron na złoty kolor, na rozgrzanym na patelni oleju.
  7. Podawać gorące, bezpośrednio po przygotowaniu. U mnie podane z kwaśną śmietaną.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 12 placków.
  2. Placki należy smażyć bezpośrednio po przygotowaniu. Gdy masa na placki chwilę postoi, może wymagać dodania 2 łyżek mąki.
  3. Odsączenie ziemniaków na sicie i wytrącenie się skrobi sprawia, że nie trzeba dodawać mąki.
  4. Do placków najlepsze są mączyste odmiany ziemniaków.
Źródlo przepisu: Wielkie Żarcie.

3 komentarze:

  1. Uwielbiam placki ziemniaczane! A te Twoje wyglądają wyjątkowo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis uwielbiam placki ziemniaczane jednak zawsze dodawałam do nich mąkę.

    OdpowiedzUsuń