Wiórki ugotowanych na twardo jaj i żółtego sera.
Drobne kostki kiszonego ogórka i cebuli.
W towarzystwie dostojnego tuńczyka.
Doprawione majonezem i musztardą.
Pyszna pasta kanapkowa.
Polecam!
Składniki:
- 4 jaja;
- Puszka tuńczyka w kawałkach w oleju (waga netto, po odsączeniu 130 g);
- 100 g żółtego sera (u mnie gouda);
- 1 duży, kiszony ogórek;
- 1 mała cebula;
- 3 łyżki majonezu;
- 1 łyżeczka musztardy (u mnie delikatesowa);
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Jaja ugotować na twardo, wystudzić, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki).
- Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki).
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę.
- Ogórka kiszonego pokroić w drobną kosteczkę.
- Tuńczyka odsączyć z zalewy.
- Wszystkie składniki pasty wymieszać ze sobą. Dodać majonez i musztardę. Wymieszać.
- Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.
- Dobrze wymieszać i schłodzić przed podaniem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Do pasty można użyć zarówno tuńczyka w kawałkach, jak i rozdrobnionego, w oleju lub w sosie własnym.
- Z dodatku ogórka kiszonego można zrezygnować.
- Smak pasty można wzbogacić o drobno posiekany szczypiorek.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
bez sera :)))))
OdpowiedzUsuńmniam
Super strona - zostaje na dłuzej:)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło:-)
UsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.