czwartek, 23 kwietnia 2015

Pasta jajeczna z tuńczykiem

Pasta jajeczna z tuńczykiem...
Wiórki ugotowanych na twardo jaj i żółtego sera.
Drobne kostki kiszonego ogórka i cebuli.
W towarzystwie dostojnego tuńczyka.
Doprawione majonezem i musztardą.
Pyszna pasta kanapkowa.
Polecam!
 Składniki:
  1. 4 jaja;
  2. Puszka tuńczyka w kawałkach w oleju (waga netto, po odsączeniu 130 g);
  3. 100 g żółtego sera (u mnie gouda);
  4. 1 duży, kiszony ogórek;
  5. 1 mała cebula;
  6. 3 łyżki majonezu;
  7. 1 łyżeczka musztardy (u mnie delikatesowa);
  8. Sól;
  9. Pieprz.
























Sposób przygotowania:
  1. Jaja ugotować na twardo, wystudzić, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki).
  2. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki).
  3. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę.
  4. Ogórka kiszonego pokroić w drobną kosteczkę.
  5. Tuńczyka odsączyć z zalewy.
  6. Wszystkie składniki pasty wymieszać ze sobą. Dodać majonez i musztardę. Wymieszać.
  7. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.
  8. Dobrze wymieszać i schłodzić przed podaniem.
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Do pasty można użyć zarówno tuńczyka w kawałkach, jak i rozdrobnionego, w oleju lub w sosie własnym.
  2. Z dodatku ogórka kiszonego można zrezygnować.
  3. Smak pasty można wzbogacić o drobno posiekany szczypiorek.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.



























Domowy Wyrób

3 komentarze: