czwartek, 23 kwietnia 2015

Ryż na maśle z kurkumą

Ryż na maśle z kurkumą...
Złocisty, sypki, o maślanym smaku.
I wyczuwalnym aromacie kurkumy.
Idelany do drugiego dania.
Pyszny zastępca ziemniaków.
Smacznego!

Składniki:
  1. 100 g ryżu paraboiled (u mnie w woreczku);
  2. 1 płaska łyżeczka kurkumy;
  3. 1 łyżka masła;
  4. Sól.
 Sposób przygotowania:
  1. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.
  2. Na rozpuszczone na patelni masło wrzucić ryż i wymieszać.
  3. Dodać kurkumę i ponownie wymieszać. 
  4. Przyprawić solą do smaku. Zdjąć z ognia.
  5. Podawać jako dodatek do drugiego dania np. do ryby, czy drobiu.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi porcja, jako dodatek do obiadu, dla dwóch osób.
  2. Widoczna na zdjęciach miseczka ryżu została przygotowana z podwójnej ilości składników podanych w przepisie.
  3. Ilość kurkumy można dowolnie zmniejszyć.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.




2 komentarze:

  1. Takie proste, a takie smaczne. Też czasami robię taki ryż.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super. Właśnie jesteśmy po obiedzie.

    OdpowiedzUsuń