Drobno poszatkowana, chrupiąca, biała kapusta.
Soczyste, intensywnie pomarańczowe wiórki marchewki.
Kosteczki ostrej cebuli i aromatycznego czosnku.
Całość doprawiona curry, octem winnym i sosem chili.
Oprószona sezamem po wierzchu.
Smacznego!
Składniki:
- Mała główka białej kapusty (waga około 1,2 kg);
- 2 duże marchewki;
- 1 średnia cebula;
- 3 ząbki czosnku;
- 2 płaskie łyżeczki curry;
- 1 łyżka słodkiego sosu chili;
- 2 łyżki białego octu winnego;
- 3 łyżki białego cukru;
- 1 łyżeczka soli;
- 3 łyżki ziaren sezamu.
Sposób przygotowania:
- Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować/pokroić. Dodać sól, cukier, ocet i dokładnie wymieszać.
- Marchewki umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach (tzw. duże wiórki). Dodać do kapusty. Wymieszać.
- Cebulę obrać, drobno posiekać. Dodać do surówki. Wymieszać.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać do surówki. Wymieszać.
- Surówkę przyprawić curry i słodkim sosem chili. Wymieszać.
- Ewentualnie doprawić jeszcze solą, cukrem, octem i/lub sosem chili.
- Posypać po wierzchu ziarnami sezamu.
- Odstawić do lodówki na min. 30 minut w celu przegryzienia się smaków.
SMACZNEGO!
- Ziarna sezamu można wcześniej uprażyć na suchej (tj. bez dodatku tłuszczu), gorącej patelni i/lub zastąpić ziarnami słonecznika.
- Słodki sos chili można zastąpić innym, ulubionym np. słodko - pikantnym itp., a ocet - sokiem z cytryny.
- Surówka jest idealna do potraw kuchni chińskiej.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz