poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Domowa chińszczyzna

Domowa chińszczyzna...
Kawałki soczystego filetu z piersi kurczaka.
Paseczki marchewki i papryki.
Pióra cebuli i plasterki pieczarek.
Zatopione w sosie na bazie sosu sojowego.
Podane z ryżem, posypane szczypiorkiem.
Polecam!
Składniki:
  1. 500 g filetów z piersi kurczaka;
  2. 2 średnie cebule;
  3. 2 średnie marchewki;
  4. 1 duża czerwona papryka;
  5. 250 g pieczarek;
  6. 2 ząbki czosnku;
  7. Pęczek szczypiorku;
  8. 300 g białego ryżu;
  9. 2 + 4 łyżki sosu sojowego, jasnego;
  10.  Sok wycisnięty z 1/2 cytryny;
  11. 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej + 500 ml zimnej wody;
  12. Przyprawy: przyprawa do potraw chińskich, curry, imbir,  sól, pieprz;
  13. Olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
  1. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki. Dodać sos sojowy (2 łyżki) i sok z cytryny i wymieszać. Przykryć folią i wstawić do lodówki na min. 30 minut.
  3. Marchwki umyć, osuszyć, obrać, pokroić w słupki.
  4. Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w paseczki.
  5. Cebule obrać, pokroić w pióra.
  6. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
  7. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.
  8. Szczypiorek umyć, osuszyć, posiekać.
  9. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić mięso i podsmażyć. Pod koniec smażenia dodać przyprawy (tj. przyprawę do potraw chińskich, imbir, curry, sól i pieprz) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i razem przez krótką chwilę podsmażać. Podsmażone mięso ściągnąć z patelni.
  10. Następnie podsmażyć warzywa: cebulę, pieczarki, paprykę i marchewki. Na rozgrzany na patelni świeży olej wrzucić pokrojone warzywa i wszystkie razem, na dużym ogniu, przez krótką chwilę podsmażać. Warzywa powinny być chrupkie! Na patelnię z podsmażonymi warzywami wrzucić usmażone mięso.
  11. Przygotować sos. Mąkę ziemniaczną (3 łyżki) dokładnie rozmieszać w 500 ml (2 szklanki) zimnej wody. Dodać sos sojowy (4 łyżki), wymieszać i wlać na patelnię z mięsem i warzywami. Zagotować często mięszając i gotować jeszcze przez chwilę od pojawienia się pęcherzyków.
  12. Doprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawami i ewentualnie sosem sojowym.
  13. Podawać gorące z ryżem, posypane posiekanym szczypiorkiem.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Warzywa w potrawie powinny być chrupkie, dlatego należy je smażyć krótko, na dużym ogniu, na bardzo rozgrzanym oleju. W razie braku dużej patelni warzywa można smażyć oddzielnie i dopiero na koniec wszystkie umieścić razem z mięsem na patelni.
  2. Przyprawę do potraw chińskich można zastąpić mieszanką imbiru, chili, słodkiej papryki w proszku, curry, soli i pieprzu.
  3. Do potrawy można dodać kiełki fasoli mung, ananasa, papryczki chili, świeży imbir, kapustę pekińską czy orzeszki ziemne.
  4. Sos można dodatkowo przyprawić odrobiną koncentratu pomidorowego.
  5. Potrawę należy dobrze przyprawić, bo inaczej będzie mdła.
  6. Ja nie obieram pieczarek, tylko dokładnie je myję pod bieżącą wodą.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.




Pieczarkowy Tydzień 2015 Pieczarkowy Tydzień 2015

2 komentarze: