wtorek, 17 marca 2015

Domowe burgery

Domowe burgery...
Chrupiąca bułka sezamowa.
Soczysty burger wołowo-wieprzowy.
Plaster żółtego sera i chrupiącego bekonu.
Liść zielonej sałaty i plaster pomidora.
A do tego sos a'la Big Mac.
Amerykańska klasyka!

Składniki:
  1. 8 bułek hamburgerowych;
  2. 8 plasterków żółtego sera (u mnie cheddar);
  3. Mała głowka sałaty lodowej;
  4. 2 pomidory;
  5. 16 cienkich plasterków wędzonego boczku;
  6. Ketchup.
Mięso:
  1. 1/2 kg mielonej wołowiny;
  2. 1/2 kg mielonej wieprzowiny;
  3. 1 jajo;
  4. 1/2 szklanki startego parmezanu;
  5. 1/3 suchej bagietki;
  6. 2 ząbki czosnku;
  7. 1/3 szklanki mleka;
  8. 1/2 łyżeczki suszonego oregano;
  9. 1/4 szklanki posiekanej, świeżej natki pietruszki;
  10. Sól/vegeta;
  11. Pieprz;
  12. Olej do smażenia.
Sos a'la Big Mac:
  1. 1/2 szklanki majonezu;
  2. 1 łyżka drobno posiekanej cebuli;
  3. 4 łyżki Sweet Pickle Relish (posiekanych ogórków konserwowych ze słodkiej zalewy);
  4. 2 łyżki ketchupu;
  5. 1 łyżeczka octu spirytusowego;
  6. 1 łyżeczka białego cukru;
  7. Szczypta soli.
























Sposób przygotowania:
  1. Bułki przekroić na pół.
  2. Sałatę podzielić na liście lub popokroić/porwać na mniejsze kawałki.
  3. Pomidory pokroić w plastry.
  4. Plastry boczku obsmażyć z obu stron, na rozgrzanej, suchej (tj. bez dodatku tłuszczu) patlni, aż staną się chrupiące.
Mięso:
  1. Jajo lekko roztrzepać.
  2. Bagietkę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie dobrze odcisnąć.
  3. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
  4. Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczakch (tzw. drobne wiórki);
  5. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  6. Mięsa mielone przełożyć do miski. Dodać wszystkie pozostałe składniki (tj. jajo, odciśniętą bagietkę, starty parmezan, przeciśnięte ząbki czosnku, mleko, oregano, natkę pietruszki, sól/vegetę i pieprz) i dobrze wyrobić ręką.
  7. Z mięsa formować okrągłe burgery o grubości około 1 cm i smażyć na rozgrzanym na ptaleni oleju, na złoty kolor z obu stron.
  8. Pod koniec smażenia na każdego burgera położyć plaster sera i poczekać, że się rozpuści.
Sos a'la Big Mac:
  1. Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać. Przełożyć do słoiczka i zakręcić.
  2. Wstawić do lodówki na około 2 godziny w celu przegryzienia się smaków sosu.
Całość:
  1. Dolną część bułek wysmarować niewielką warstwą ketchupu. Na to kłaść burgera z rozpuszczonym serem. Na burgera 2 palasterki chrupiącego boczku i 2 pomidora oraz sałatę.
  2. Następnie polać sosem i przykryć wierzchnimi częściami bułek.
  3. Spożywać bezpośrednio po przygotowaniu. U mnie podane z frytkami.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi 8 burgerów.
  2. Do przygotowania burgerów można użyć mięsa mielonego dowolnego gatunku, np. drobiowego, wieprzowego, wieprzowo-wołowego itp.
  3. Sos a'la Big Mac można zastąpić innym, np. swoim ulubionym. Może to być też sos hamburgerowy, kupny lub domowy.
  4. Bułki do burgerów mogą być domowe, kupne. Można je także zastąpić np. kajzerkami lub innymi bułkami.
  5. Sweet Pickle Relish można zastąpić ogórkami konserwowymi.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


2 komentarze: