Nitki białej, kiszonej kapusty.
Wiórki soczystej marchewki.
Pióra ostrej cebuli.
Całość zatopiona w zalewie.
Pyszna surówka, zwłaszcza do smażonej ryby.
Polecam!
Składniki:
- 500 g kiszonej kapusty;
- 1 średnia marchewka;
- 1 średnia cebula;
Zalewa:
- 2 łyżki octu spirytusowego 10 %;
- 100 ml wody;
- 100 ml oleju;
- 1 łyżeczka białego cukru;
- 1 łyżeczka soli;
Dodatkowo:
- Pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Kapustę odcinąć z soku (jeśli ktoś nie lubi kwaśnych surówek, może przepłukać kapustę pod bieżącą, zimną wodą), drobno pokroić.
- Marchewkę umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki). Dodać do kapusty. Wymieszać.
- Cebulę obrać, pokroić w pióra. Dodać do surówki. Wymieszać.
- Przygotować zalewę. Do małego garnka/rondelka wlać ocet, olej i wodę. Dodać cukier i sól. Zagotować.
- Gorącą, zagotowaną zalewą zalać kapustę z marchewką i cebulą i dokładnie wymieszać. Surówkę odstawić do wystygnięcia. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą do smaku.
- Podawać wystudzoną. Surówka najlepiej smakuje ze smażoną rybą.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Do zalewy można dodać kilka ziaren pieprzu, aby była bardziej aromatyczna.
- Surówka nie można stać zbyt długo w lodówce (nawet szczelnie zamknięta), gdyż zmienia smak.
- Zamiast wody i oleju, do zalewy można dodać samej wody (200 ml).
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz