środa, 22 kwietnia 2015

Wiejska kartoflanka z kiełbasą

Wiejska kartoflanka z kiełbasą...
Aromatyczna i sycąca.
Z dodatkiem kiełbasy.
Zaprawiona zasmażką.
Oprószona natką pietruszki.
Smak dzieciństwa.
Polecam!

Składniki:
  1. 1 kg ziemniaków;
  2. 200 g cienkiej kiełbasy dobrej jakości;
  3. 1 średnia marchewka;
  4. Biała część pora;
  5. 1/4 korzenia selera;
  6. 1 mała pietruszka (korzeń);
  7. 2 ząbki czosnku;
  8. 2 średnie cebule;
  9. Gałązka świeżego lubczyku;
  10. 2 liście laurowe;
  11. 4 ziarna ziela angielskiego;
  12. 1 czubata łyżka masła;
  13. 1 czubata łyżka mąki pszennej;
  14. Pęczek natki pietruszki;
  15. 2,5 l zimnej wody;
  16. Sól;
  17. Pieprz.

Sposób przygotowania:
  1. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.
  2. Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki). Por pokroić w plasterki.
  3. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę.
  4. Kiełbasę pokroić w plastry.
  5. Czosnek obrać.
  6. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  7. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojone ziemniaki, startą marchewkę, pietruszkę i seler, pokrojonego pora, 1 posiekaną cebulę, całe ząbki czosnku oraz pokrojoną kiełbasę. Dodać liście laurowe, ziarna ziela angielskiego oraz 1 płaską łyżkę soli i zalać 2,5 l zimnej wody. Zagotować i od tego momentu gotować jeszcze przez 20 - 25 minut.
  8. Po tym czasie dodać gałązkę lubczyku i gotować jeszcze przez 10 minut.
  9. Na rozpuszczonym na patelni maśle podsmażyć 1 pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zarumieni dodać łyżkę mąki i podsmażać stale mieszając, aż powstanie lekko złocista zasmażka. Następnie dodać chochlę zupy i wymieszać energicznie trzepaczką.
  10. Tak przygotowaną zasmażkę wlać do zupy i całość gotować jeszcze przez 5 minut.
  11. Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku.
  12. Podawać posypaną drobno posiekaną natką pietruszki, z kromką świeżego pieczywa.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzą około 3 litry zupy.
  2. Gałązkę lubczyku można zastąpić nacią selera, a natkę pietruszki - koperkiem.
  3. Świeży lubczyk w doniczce można kupić w większości marketów.
  4. Zupę można dodatkowo przyprawić majerankiem, kminkiem i/lub dodać wędzonego boczku.
  5. Można również kiełbasę z jedną cebulą podsmażyć na smalcu.
  6. W razie zrobienia się grudek w zasmażce, nie należy się tym martwić. Rozpuszczą się one w zupie w trakcie gotowania i ją zagęszczą.
Źródło przepiu: Wielkie Żarcie.


1 komentarz: