Aromatyczna i sycąca.
Z dodatkiem kiełbasy.
Zaprawiona zasmażką.
Oprószona natką pietruszki.
Smak dzieciństwa.
Polecam!
Składniki:
- 1 kg ziemniaków;
- 200 g cienkiej kiełbasy dobrej jakości;
- 1 średnia marchewka;
- Biała część pora;
- 1/4 korzenia selera;
- 1 mała pietruszka (korzeń);
- 2 ząbki czosnku;
- 2 średnie cebule;
- Gałązka świeżego lubczyku;
- 2 liście laurowe;
- 4 ziarna ziela angielskiego;
- 1 czubata łyżka masła;
- 1 czubata łyżka mąki pszennej;
- Pęczek natki pietruszki;
- 2,5 l zimnej wody;
- Sól;
- Pieprz.
- Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.
- Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki). Por pokroić w plasterki.
- Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Kiełbasę pokroić w plastry.
- Czosnek obrać.
- Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojone ziemniaki, startą marchewkę, pietruszkę i seler, pokrojonego pora, 1 posiekaną cebulę, całe ząbki czosnku oraz pokrojoną kiełbasę. Dodać liście laurowe, ziarna ziela angielskiego oraz 1 płaską łyżkę soli i zalać 2,5 l zimnej wody. Zagotować i od tego momentu gotować jeszcze przez 20 - 25 minut.
- Po tym czasie dodać gałązkę lubczyku i gotować jeszcze przez 10 minut.
- Na rozpuszczonym na patelni maśle podsmażyć 1 pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zarumieni dodać łyżkę mąki i podsmażać stale mieszając, aż powstanie lekko złocista zasmażka. Następnie dodać chochlę zupy i wymieszać energicznie trzepaczką.
- Tak przygotowaną zasmażkę wlać do zupy i całość gotować jeszcze przez 5 minut.
- Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Podawać posypaną drobno posiekaną natką pietruszki, z kromką świeżego pieczywa.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzą około 3 litry zupy.
- Gałązkę lubczyku można zastąpić nacią selera, a natkę pietruszki - koperkiem.
- Świeży lubczyk w doniczce można kupić w większości marketów.
- Zupę można dodatkowo przyprawić majerankiem, kminkiem i/lub dodać wędzonego boczku.
- Można również kiełbasę z jedną cebulą podsmażyć na smalcu.
- W razie zrobienia się grudek w zasmażce, nie należy się tym martwić. Rozpuszczą się one w zupie w trakcie gotowania i ją zagęszczą.
Źródło przepiu: Wielkie Żarcie.
idealna na zimowy obiad... mega rozgrzewająca:)
OdpowiedzUsuń