środa, 22 kwietnia 2015

Cottage Pie - zapiekanka wiejska

Cottage Pie - zapiekanka wiejska...
Podsmażone, wołowe mięso mielone.
W towarzystwie cebuli, pieczarek i czosnku.
Zatopnione w sosie pomidorowym.
Przykryte przypieczoną pierzynką z puree ziemniaczanego.
Pyszna, mięsna zapiekanka.
Smacznego!
 Składniki:

Warstwa mięsna:
  1. 500 g mięsa mielonego, wołowego;
  2. 250 g pieczarek;
  3. 2 średnie cebule;
  4. 2 średnie marchewki;
  5. Puszka pomidorów krojonych wraz z zalewą (waga 400 g);
  6. 2 ząbki czosnku;
  7. 1 łyżeczka oregano;
  8. Olej do smażenia;
  9. Sól;
  10. Pieprz.
Puree ziemniaczane:
  1. 1 kg ziemniaków;
  2. 125 ml mleka;
  3. 1 łyżka masła;
  4. Sól;
  5. Pieprz.

Sposób przygotowania:
  1. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.
  2. Cebule obrać, drobno posiekać.
  3. Marchewki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w plastry.
  4. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
  5. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć drobno pokrojoną cebulę. Do podsmażonej cebuli dodać plasterki marchewek. Wymieszać i przez około 5 minut razem podsmażać.
  6. Następnie na patelnię z cebulą i marchewkami wrzucić pokrojone pieczarki. Wymieszać. Chwilę podsmażać (około 3 minut), po czym dodać mięso mielone i smażyć, aż mięso stanie się zarumienione.
  7. Na patelnię z podsmażonym mięsem i warzywami wlać pomidory wraz z zalewą. Dodać czosnek i oregano. Wymieszać i  wszystko razem podsmażać, często mieszając, na małym ogniu (przez około 15 - 20 minut), aż zgęstnieje i większość płynu odparuje, a wszystkie warzywa będą miękkie. Na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku. Zdjąć z ognia.
  8. Przygotować puree. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie. Oddcedzić. Do ziemniaków dodać mleko, masło i utłuc lub zblendować na kremowe puree. Puree przyprawić solą i pieprzem.
  9. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć warstwę mięsną, a na wierzchu szczelnie ułożyć puree ziemniaczane i porobić widelcem paseczki.
  10. Tak przygotowaną zapiekanę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać przez 25 minut.
  11. Podawać bezpośrdenio po przygotowaniu, polane np. sosem pieczeniowym.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Mięso mielone, wołowe można zastąpić innym gatunkiem np. drobiowym, wołowo-wieprzowym czy wieprzowym, przy czym do oryginalnej cottage pie dodaje się mięso wołowe. Mięso wołowe można zastąpić również jagnięciną - wówczas niezbędną przyprawą staje się rozmaryn.
  2. Farsz mięsny można przyprawić oregano i/lub tymiankiem, rozmarynem, majerankiem, bazylią.
  3. Marchewkę i pieczarki można zastąpić kukurydzą, groszkiem, papryką, kalafiorem, brokułem, cukinią czy kabaczkiem.
  4. Wierzch zapiekanki można, przed włożeniem do piekarnika, posypać startym zółtym serem.
  5. Zapiekankę podawać polaną sosem pieczeniowym lub grzybowym.
  6. Gdyby wierzch zapiekanki nie przypiekł się ładnie po 25 minutach zapiekania w temperaturze 180 stopni, wówczas, po upływie tego czasu, ustawić grzałkę piekarnika na samą grzałkę górną, podnieść temperaturę do 220 stopni, zapiekankę przełożyć na wyższą półkę i tak zapiekać przez około 5 minut.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


Pieczarkowy Tydzień 2015 Pieczarkowy Tydzień 2015

1 komentarz:

  1. Ciągle się do nie przymierzam i jakoś nigdy nie mam czasu aby ją zrobić. A Twoja, jeszcze do tego z pieczarkami, musiała być pyszna.

    OdpowiedzUsuń