wtorek, 21 kwietnia 2015

Zupa fasolowa na wędzonce

Zupa fasolowa na wędzonce...
Smaczna, sycąca i rozgrzewająca.
Idealna na chłodniejsze dni.
O aromacie i posmaku wędzonego boczku.
Z dodatkiem białej, drobnej fasoli i jarzyn.
Przyprawiona majerankiem i tymiankiem.
Pyszna, domowa kuchnia!


 Składniki:
  1. 300 g drobnej, białej fasoli;
  2. 400 g chudego, wędzonego boczku;
  3. 2 średnie marchewki;
  4. 1/4 korzenia selera;
  5. Biała część pora;
  6. 1 średnia pietruszka;
  7. 5 średnich ziemniaków;
  8. 1,5 l zimnej wody;
  9. 1 ząbek czosnku;
  10. 1 liść laurowy;
  11. 2 ziarna ziela angielskiego;
  12. 4 ziarenka pieprzu;
  13. 1 łyżka majeranku;
  14. 1 łyżka tymianku;
  15. Sól;
  16. Pieprz.

Sposób przygotowania:
  1. Fasolkę zalać zimną wodą (woda powinna sięgać kilka centymetrów ponad fasolkę) i odstawić do namoczenia na całą noc. Po tym czasie odcedzić.
  2. Boczek umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę.
  3. Marchewki, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę pokroić w plastry. Resztę jarzyn pozostawić w całości.
  4. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.
  5. Czosnek obrać, pokroić w plasterki.
  6. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa wrzucić pokrojony boczek. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu i zalać 1,5 l zimnej wody. Zagotować.
  7. Do zagotowanego wywaru dodać odcedzoną fasolę, plasterki marchewki, por, seler, pietruszkę i plasterki czosnku. Gotować około 20 minut na średnim ogniu, po czym dodać pokrojone ziemniaki.
  8. Całość gotować, ża ziemniaki, fasolka i wszystkie jarzyny będą miękkie.
  9. Gotową zupę przyprawić majerankiem, tymiankiem oraz solą i pieprzem do smaku.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 3 litrów zupy.
  2. Miłośnicy gęstych zup mogą seler i pietruszkę pokroić w kostkę, a por w pióra i w takiej postaci ugotować w zupie.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

2 komentarze: