Smaczna, sycąca i rozgrzewająca.
Idealna na chłodniejsze dni.
O aromacie i posmaku wędzonego boczku.
Z dodatkiem białej, drobnej fasoli i jarzyn.
Przyprawiona majerankiem i tymiankiem.
Pyszna, domowa kuchnia!
Składniki:
- 300 g drobnej, białej fasoli;
- 400 g chudego, wędzonego boczku;
- 2 średnie marchewki;
- 1/4 korzenia selera;
- Biała część pora;
- 1 średnia pietruszka;
- 5 średnich ziemniaków;
- 1,5 l zimnej wody;
- 1 ząbek czosnku;
- 1 liść laurowy;
- 2 ziarna ziela angielskiego;
- 4 ziarenka pieprzu;
- 1 łyżka majeranku;
- 1 łyżka tymianku;
- Sól;
- Pieprz.
- Fasolkę zalać zimną wodą (woda powinna sięgać kilka centymetrów ponad fasolkę) i odstawić do namoczenia na całą noc. Po tym czasie odcedzić.
- Boczek umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę.
- Marchewki, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę pokroić w plastry. Resztę jarzyn pozostawić w całości.
- Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.
- Czosnek obrać, pokroić w plasterki.
- Do garnka, w którym będzie gotowana zupa wrzucić pokrojony boczek. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu i zalać 1,5 l zimnej wody. Zagotować.
- Do zagotowanego wywaru dodać odcedzoną fasolę, plasterki marchewki, por, seler, pietruszkę i plasterki czosnku. Gotować około 20 minut na średnim ogniu, po czym dodać pokrojone ziemniaki.
- Całość gotować, ża ziemniaki, fasolka i wszystkie jarzyny będą miękkie.
- Gotową zupę przyprawić majerankiem, tymiankiem oraz solą i pieprzem do smaku.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 3 litrów zupy.
- Miłośnicy gęstych zup mogą seler i pietruszkę pokroić w kostkę, a por w pióra i w takiej postaci ugotować w zupie.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Apetycznie wygląda
OdpowiedzUsuńCzy wodę na zupę też osuszyć?
OdpowiedzUsuń