Kawałeczki filetów z piersi kurczaka.
Plasterki pieczarek, wiórki marchewki.
Kawałeczki ogórków kiszonych, pióra cebuli.
W aksamitnym, aromatycznym sosie.
Smaczny, domowy obiad!
Składniki:
- 500 g filetów z piersi kurczaka;
- 500 g pieczarek;
- 2 średnie cebule;
- 1 średnia marchewka;
- 3 średnie ogórki kiszone;
- 1 ząbek czosnku;
- 2 łyżki przyprawy do kurczaka;
- 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 500 ml zimnej wody;
- 1 łyżka mąki pszennej + 100 ml zimnej wody;
- 2 liście laurowe;
- 3 ziarna ziela angielskiego;
- Olej do smażenia;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry.
- Marchewkę umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Cebule obrać, pokroić w kostkę.
- Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
- Ogórki kiszone odsączyć z soku, pokroić w plastry.
- Filety z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę. Oprószyć solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, wymieszać i odstawić na 15 minut do lodówki.
- Na rozgrzany na patelni olej (około 2 łyżek) wrzucić cebulę i chwilę podsmażać. Do delikatnie zarumienionej cebuli dodać plasterki pieczarek i razem podsmażać. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przez bardzo krótką chwilę razem podsmażać.
- Podsmażoną cebulę z pieczarkami i czosnkiem przełożyć do garnka.
- Na tym samym, mocno rozgrzanym oleju podsmażyć na złoty kolor kosteczki kurczaka. Kurczaka należy podsmażać krótko, na dużym ogniu - wówczas mięso pozostanie soczyste.
- Podsmażonego kurczaka przełożyć do garnka z pieczarkami, cebulą i czosnkiem. Zalać 500 ml zimnej wody. Dodać startą marchewkę, pokrojone ogórki, liście laurowe i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu, przez około 30 minut. W razie potrzeby dolać wody.
- Łyżkę mąki rozrobić w zimnej wodzie (100 ml), wlać do ugotowanego gulaszu i wymieszać. Dodać łyżkę śmietany i ponownie wymieszać. Zestawić z ognia.
- Gulasz doprawić solą i pieprzem do smaku.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 1,25 l gulaszu drobiowego.
- Dzięki dodatkowi mąki sos jest delikatnie zaswiesisty, a dzięki śmietanie - aksamitny.
- Gulasz podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem.
- Smak gulaszu można wzbogacić o podsmażoną z pieczarkami paprykę, starte na tarce pietruszkę czy seler, lub o kukurydzę.
- Gulasz można dodatkowo doprawić koncentratem pomidorowym, sosem sojowym lub pikantnym sosem z chilli.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
widzę tutaj kaszę gryczaną .pysznie :)
OdpowiedzUsuń