czwartek, 22 października 2015

Gulasz z kurczaka z pieczarkami

Gulasz z kurczaka z pieczarkami...
Kawałeczki filetów z piersi kurczaka.
Plasterki pieczarek, wiórki marchewki.
Kawałeczki ogórków kiszonych, pióra cebuli.
W aksamitnym, aromatycznym sosie.
Smaczny, domowy obiad!
 Składniki:
  1. 500 g filetów z piersi kurczaka;
  2. 500 g pieczarek;
  3. 2 średnie cebule;
  4. 1 średnia marchewka;
  5. 3 średnie ogórki kiszone;
  6. 1 ząbek czosnku;
  7. 2 łyżki przyprawy do kurczaka;
  8. 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  9. 500 ml zimnej wody;
  10. 1 łyżka mąki pszennej + 100 ml zimnej wody;
  11. 2 liście laurowe;
  12. 3 ziarna ziela angielskiego;
  13. Olej do smażenia;
  14. Sól;
  15. Pieprz.
























Sposób przygotowania:
  1. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry.
  2. Marchewkę umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  3. Cebule obrać, pokroić w kostkę.
  4. Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
  5. Ogórki kiszone odsączyć z soku, pokroić w plastry.
  6. Filety z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę. Oprószyć solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, wymieszać i odstawić na 15 minut do lodówki.
  7. Na rozgrzany na patelni olej (około 2 łyżek) wrzucić cebulę i chwilę podsmażać. Do delikatnie zarumienionej cebuli dodać plasterki pieczarek i razem podsmażać. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przez bardzo krótką chwilę razem podsmażać.
  8. Podsmażoną cebulę z pieczarkami i czosnkiem przełożyć do garnka.
  9. Na tym samym, mocno rozgrzanym oleju podsmażyć na złoty kolor kosteczki kurczaka. Kurczaka należy podsmażać krótko, na dużym ogniu - wówczas mięso pozostanie soczyste.
  10. Podsmażonego kurczaka przełożyć do garnka z pieczarkami, cebulą i czosnkiem. Zalać 500 ml zimnej wody. Dodać startą marchewkę, pokrojone ogórki, liście laurowe i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu, przez około 30 minut. W razie potrzeby dolać wody.
  11. Łyżkę mąki rozrobić w zimnej wodzie (100 ml), wlać do ugotowanego gulaszu i wymieszać. Dodać łyżkę śmietany i ponownie wymieszać. Zestawić z ognia.
  12. Gulasz doprawić solą i pieprzem do smaku.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 1,25 l gulaszu drobiowego.
  2. Dzięki dodatkowi mąki sos jest delikatnie zaswiesisty, a dzięki śmietanie - aksamitny.
  3. Gulasz podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem.
  4. Smak gulaszu można wzbogacić o podsmażoną z pieczarkami paprykę, starte na tarce pietruszkę czy seler, lub o kukurydzę.
  5. Gulasz można dodatkowo doprawić koncentratem pomidorowym, sosem sojowym lub pikantnym sosem z chilli.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

1 komentarz: