środa, 21 października 2015

Mizeria z rzodkiewkami

Mizeria z rzodkiewkami...
Plasterki świeżego, zielonego ogórka.
Chrupkie, ostre rzodkiewki.
Aromatyczny koperek i czosnek.
Zatopione w kwaśnej śmietanie.
Pyszny dodatek do obiadu!

Składniki:
  1. 2 świeże, długie ogórki lub 5 średnich, gruntowych ogórków;
  2. Pęczek rzodkiewki;
  3. 2 ząbki czosnku;
  4. 1/2 pęczka koperku;
  5. 1 łyżka octu spirytusowego 10% - opcjonalnie;
  6. 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  7. Sól;
  8. Pieprz.

Sposób przygotowania:
  1. Ogórki umyć, osuszyć, obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki.
  2. Rzodkiewki umyć, osuszyć, nie obierać, pokroić w plasterki.
  3. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  4. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
  5. Plasterki ogórków i rzodkiewek przełożyć na sito, posolić i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie wylać wodę, która obciekła z warzyw.
  6. Do tak przygotowanych ogórków i rzodkiewek dodać posiakny koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet (opcjonalnie) i śmietanę. Wymieszać.
  7. Mizerię doprawić solą i pieprzem do smaku.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.
  2. Z dodatku octu można całkowicie zrezygnować lub zastąpić go sokiem z cytryny.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

1 komentarz: