Paseczki kolorowych papryk.
Pióra ostrej cebuli.
Zatopione w zalewie ketchupowej.
Idelany dodatek do mięs i kanapek.
Pyszna przekąska na imprezy czy grilla.
Polecam!
Składniki:
- 3 kg papryki (u mnie żółta i czerwona);
- 1 kg cebuli.
Zalewa:
- 1 litr dobrej jakości ketchupu pikantnego;
- 1 szklanka octu spirytusowego 10%;
- 1 szklanka białego cukru;
- 1 szklanka oleju;
- 2 łyżeczki soli.
Szklanka = 250 ml
Sposób przygotowania:
- Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion i pokroić w większe kawałki.
- Cebule obrać i pokroić w półplasterki.
- Wszystkie składniki zalewy (tj. ketchup, ocet, olej, cukier i sól) przełożyć do dużego garnka i zagotować.
- Do gotującej się zalewy dodać pokrojone papryki i cebule.
- Gotować na średnim ogniu, przez 20 minut, co jakiś czas mieszając.
- Tak przygotowaną paprykę wraz z zalewą przełożyć do słoików.
- Słoik pasteryzować przez około 5 minut.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około sześć 1 - litrowych słoików.
- Do papryki można dodać, dla pikantności, ostre papryczki np. chili (po 1 do każdego słoika).
- Aby papryka wyszła dobra, należy użyć ketchupu pikantnego bardzo dobrej jakości np. Hellmansa, Heinza, Kotlin czy Pudliszki.
- Jeśli papryka ma być delikatna w smaku, należy dodać łagodnego ketchupu.
- Jest to doskonała alternatywa dla papryki konserwowej.
- Papryka w ketchupie idelanie nadaje się do mięs z grilla.
- Paprykę można także jeść podgrzaną, np. z dodatkiem ananasa, jako sos np. słodko - kwaśny do ryżu.
- Szklanka = 250 ml.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz