piątek, 9 października 2015

Papryka w ketchupie

Papryka w ketchupie...
Paseczki kolorowych papryk.
Pióra ostrej cebuli.
Zatopione w zalewie ketchupowej.
Idelany dodatek do mięs i kanapek.
Pyszna przekąska na imprezy czy grilla.
Polecam!
Składniki:
  1. 3 kg papryki (u mnie żółta i czerwona);
  2. 1 kg cebuli. 
Zalewa:
  1. 1 litr dobrej jakości ketchupu pikantnego;
  2. 1 szklanka octu spirytusowego 10%;
  3. 1 szklanka białego cukru;
  4. 1 szklanka oleju;
  5. 2 łyżeczki soli.
Szklanka = 250 ml


Sposób przygotowania:
  1. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion i pokroić w większe kawałki.
  2. Cebule obrać i pokroić w półplasterki.
  3. Wszystkie składniki zalewy (tj. ketchup, ocet, olej, cukier i sól) przełożyć do dużego garnka i zagotować.
  4. Do gotującej się zalewy dodać pokrojone papryki i cebule.
  5. Gotować na średnim ogniu, przez 20 minut, co jakiś czas mieszając.
  6. Tak przygotowaną paprykę wraz z zalewą przełożyć do słoików.
  7. Słoik pasteryzować przez około 5 minut.
SMACZNEGO!


































Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około sześć 1 - litrowych słoików.
  2. Do papryki można dodać, dla pikantności, ostre papryczki np. chili (po 1 do każdego słoika).
  3. Aby papryka wyszła dobra, należy użyć ketchupu pikantnego bardzo dobrej jakości np. Hellmansa, Heinza, Kotlin czy Pudliszki.
  4. Jeśli papryka ma być delikatna w smaku, należy dodać łagodnego ketchupu.
  5. Jest to doskonała alternatywa dla papryki konserwowej.
  6. Papryka w ketchupie idelanie nadaje się do mięs z grilla.
  7. Paprykę można także jeść podgrzaną, np. z dodatkiem ananasa, jako sos np. słodko - kwaśny do ryżu.
  8. Szklanka = 250 ml.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz