Na aromatycznym rosole drobiowym.
Z pomidorów podsmażanych na maśle.
Zabielona kwaśną śmietaną.
Podana z makaronem lub ryżem.
Oprószona natką pietruszki.
Pyszna, domowa, pachnąca!
Składniki:
- 1 duża ćwiartka z kurczaka (o wadze około 350 g);
- 14 średnich, dojrzałych pomidorów (łączna waga ok. 2,35 kg);
- 2 litry zimnej wody
- 2 średnie marchewki;
- 1 średnia pietruszka;
- Biała część pora;
- 1/4 korzenia selera;
- Gałązka lubczyku - opcjonalnie;
- 1 liść laurowy;
- 1 łyżka masła;
- 1 łyżka przyprawy uniwersalnej do potraw np. vegety;
- 1 czubata łyżeczka białego cukru;
- 200 g kwaśnej, gęstej śmietany;
- Sól;
- Pieprz.
Dodatkowo:
- Opakowanie makaronu nitki (250 g) lub ryż;
- Pęczek natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Makaron/ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Marchewkę, pietruszkę i seler umyć, osuszyć i obrać.
- Gałązkę lubczyku umyć pod bieżącą wodą.
- Ćwiartkę z kurczaka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć, przełożyć do garnka i zalać 2 litrami zimnej wody. Dodać liść laurowy, obrane marchewki, seler, pietruszkę, por, gałązkę lubczyku, łyżkę vegety i gotować na bardzo małym ogniu przez około 3 godziny. Rosół powinien jedynie delikatnie bulgotać. Po tym czasie rosół przecedzić przez sito.
- Marchewki ugotowane i wyjęte z przecedzonego rosołu pokroić w plastry (resztę włoszczyzny wywalić lub wykorzystać do innych potraw).
- Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w ósemki. Pokrojone pomidory przełożyć na patelnię. Dodać łyżkę masła, płaską łyżeczkę soli i czubatą łyżeczką cukru. Dusić na małym ogniu, często mieszając, przez około 30 minut. W wyniku duszenia pomidory powinny się rozpaść i utworzyć gęsty sos.
- Podsmażone pomidory przetrzeć przez sito lub zblendować na gładką masę.
- Do przecedzonego rosołu dodać przetarte/zblendowane pomidory i gotować razem, na średnim ogniu, przez około 10 minut.
- W międzyczasie śmietanę wlać do miseczki. Dodać chochlę zupy i dokładnie wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę wlać do garnka z zupą i dokładnie wymieszać.
- Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku i zestawić z ognia.
- Podawać ciepłą, z makaronem/ryżem, plastrami marchewki, oprószoną drobno posiekaną, świeżą natką pietruszki.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 2,5 litrów zupy.
- Świeże pomidory można zastąpić około 3 puszkami pomidorów w zalewie (waga netto 1 puszki - 400 g), a natkę pietruszki - koperkiem.
- Ćwiartkę z kurczaka można zastąpić porcją rosołową, udkiem lub kilkoma skrzydełkami z kurczaka.
- Smak zupy można dodatkowo wzbogacić o przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
- Pomidory do zupy, jeśli ktoś ma ochotę, można sparzyć (tj. naciąć nożem, na czubku na krzyż, włożyć do miski, zalać gorącą wodą i pozostawić na 10 - 15 minut) i obrać ze skórki. U mnie były ze skórkami.
- Do pomidorówki można także dodać obrane mięso z ugotowanej w nim ćwiartki kurczaka.
- Zupa ze świeżych pomidorów ma nieco bladszy kolor niż ta przygotowana z koncentratu czy z pomidorów z puszki.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz