czwartek, 8 października 2015

Sałatka Cezar

Sałatka Cezar...
Chrupiące, zielone liście sałaty rzymskiej.
Plasterki chrupiącego boczku. 
Słone fileciki anchois.
Płaty wyrazistego parmezanu.
Kawałeczki kurczaka i grzanki.
Oblane sosem na bazie jaj, oliwy i soku z cytryny.
Pychota!
Składniki:
  1.  3 główki sałaty rzymskiej mini;
  2. 4 plastry wędzonego boczku;
  3. 1 filet z kurczaka (o wadze ok. 250 g);
  4. 50 g parmezanu (w kawałku)
  5. 8 filecików anchois;
  6. Sól;
  7. Pieprz.
Sos:
  1. 2 jaja;
  2. 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny;
  3. 6 łyżek oliwy;
  4. 1 łyżka drobno startego parmezanu;
  5. Sól;
  6. Pieprz.
Grzanki:
  1. 6 kromek bułki pszennej (u mnie bułka paryska);
  2. 2 łyżki oleju;
  3. 2 ząbki czosnku.
 Sposób przygotowania:
  1. Sałatę podzielić na liście, umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki.
  2. Filet z kurczak umyć, osuszyć, oczyścić z błon. Przyprawić solą i pieprzem.
  3. Parmezan pokroić w cienkie plastry (najlepiej specjalnym nożem do sera).
  4. Plastry wędzonego boczku pokroić na mniejsze kawałki.
  5. Na rozgrzaną, suchą (tj. bez dodatku tłuszczu) patelnię wrzucić kawałki boczku i podsmażać, aż staną się złociste i chrupiące. Zdjąć z patelni.
  6. Na wytopiony, na patelni, z boczku tłuszcz położyć filet z kurczaka i usmażyć. Usmażony filet pokroić w plastry.
  7. W międzyczasie przygotować sos. Jaja włożyć do wrzącej, posolonej wody i gotować przez 2,5 minuty. Po tym czasie jajka przełożyć do miseczki z zimną wodą. Z wystudzonych jaj ściąć nożem czubek i wyjąć łyżeczką płynne żółtko. Sok z cytryny dobrze wymieszać z oliwą. Następnie dodać płynne żółtka, starty parmezan i całość ubić mikserem lub trzepaczką. Sos doprawić solą i pieprzem do smaku.
  8. Usmażyć grzanki. Kromki bułki pszennej pokroić w kosteczkę. Ząbki czosnku obrać i rozgnieść nożem lub ręką. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić kawałeczki bułki i rozgniecione ząbki czosnku. Grzanki smażyć na złoty kolor.
  9. Porwane liście sałaty ułożyć na talerzach (z podanych składników wychodzą 2 spore porcje). Polać połową sosu. Dodać fileciki anchois i delikatnie wymieszać.
  10. Na tak przygotowaną sałatę położyć kawałeczki chrupiącego boczku i plastry kurczaka. Następnie posypać plastrami parmezanu i grzankami oraz oblać pozostałą ilością sosu.
  11. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!

Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzą 2 spore porcje sałatki.
  2. Sałatę rzymską mini można zastąpić innymi gatunkami sałat np. dębową, lodową itp., a parmezan innym, twardym, dojrzewającym serem podpuszczkowym np. grana padano. 
  3. Można użyć grzanek z innego przepisu lub gotowych, kupnych.
Źródło przepisu: Polki.pl



2 komentarze: