czwartek, 8 października 2015

Reibkuchen - niemieckie placki ziemniaczane

Reibkuchen - niemieckie placki ziemniaczane...
Chrupiące i złociste na zewnątrz.
O miękkim i pysznym wnętrzu.
Smażone na oleju lub smalcu.
Pyszna odmiana tradycji.
Składniki:
  1. 1 kg ziemniaków (waga przed obraniem);
  2. 3 jaja;
  3. 5 łyżek mąki pszennej;
  4. 2 duże cebule;
  5. 1 łyżka przyprawy do ziemniaków (u mnie Prymat);
  6. Sól;
  7. Olej do smażenia.
























Sposób przygotowania:
  1. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Starte ziemniaki przełożyć na czystą ściereczkę i dobrze odcisnąć.
  2. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę.
  3. Odciśnięte wiórki ziemniaków przełożyć do miski. Dodać jajka, mąkę, pokrojoną cebulę oraz przyprawy (do ziemniaków i sól - szczyptę) i dokładnie wymieszać.
  4. Na rozgrzanym na patelni oleju (olej powinien sięgać ok. 1 cm wysokości patelni) smażyć z obu stron grube, złociste placki.
  5. Podawać gorące, bezpośrednio po usmażeniu.
SMACZNEGO!

Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi 10 placków.
  2. Przyprawę do ziemniaków można zastąpić łyżką vegety i szczyptą gałki muszkatołowej.
  3. Placki można podawać na słodko (z cukrem, z kwaśną śmietaną i cukrem, z musem jabłkowym) lub na słono (z gulaszem, ze smażoną kiełbasą i surówką z kiszonej kapusty, z sosem czosnkowym, z zupą-kremem jarzynowym, z sosem śmietanowo-grzybowym).
  4. Placki można smażyć na rozgrzanym oleju lub smalcu.
  5. Placki te są grubsze, większe, bardziej chrupiące i sycące od tradycyjnych.
  6. Placki należy smażyć na rozgrzanym, ale nie bardzo gorącym oleju. Inaczej spięką się z wierzchu, a wewnątrz pozostaną surowe.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

1 komentarz: