Chrupiące, zielone liście sałaty rzymskiej.
Plasterki chrupiącego boczku.
Słone fileciki anchois.
Płaty wyrazistego parmezanu.
Kawałeczki kurczaka i grzanki.
Oblane sosem na bazie jaj, oliwy i soku z cytryny.
Pychota!
Składniki:
- 3 główki sałaty rzymskiej mini;
- 4 plastry wędzonego boczku;
- 1 filet z kurczaka (o wadze ok. 250 g);
- 50 g parmezanu (w kawałku)
- 8 filecików anchois;
- Sól;
- Pieprz.
Sos:
- 2 jaja;
- 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny;
- 6 łyżek oliwy;
- 1 łyżka drobno startego parmezanu;
- Sól;
- Pieprz.
Grzanki:
- 6 kromek bułki pszennej (u mnie bułka paryska);
- 2 łyżki oleju;
- 2 ząbki czosnku.
- Sałatę podzielić na liście, umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki.
- Filet z kurczak umyć, osuszyć, oczyścić z błon. Przyprawić solą i pieprzem.
- Parmezan pokroić w cienkie plastry (najlepiej specjalnym nożem do sera).
- Plastry wędzonego boczku pokroić na mniejsze kawałki.
- Na rozgrzaną, suchą (tj. bez dodatku tłuszczu) patelnię wrzucić kawałki boczku i podsmażać, aż staną się złociste i chrupiące. Zdjąć z patelni.
- Na wytopiony, na patelni, z boczku tłuszcz położyć filet z kurczaka i usmażyć. Usmażony filet pokroić w plastry.
- W międzyczasie przygotować sos. Jaja włożyć do wrzącej, posolonej wody i gotować przez 2,5 minuty. Po tym czasie jajka przełożyć do miseczki z zimną wodą. Z wystudzonych jaj ściąć nożem czubek i wyjąć łyżeczką płynne żółtko. Sok z cytryny dobrze wymieszać z oliwą. Następnie dodać płynne żółtka, starty parmezan i całość ubić mikserem lub trzepaczką. Sos doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Usmażyć grzanki. Kromki bułki pszennej pokroić w kosteczkę. Ząbki czosnku obrać i rozgnieść nożem lub ręką. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić kawałeczki bułki i rozgniecione ząbki czosnku. Grzanki smażyć na złoty kolor.
- Porwane liście sałaty ułożyć na talerzach (z podanych składników wychodzą 2 spore porcje). Polać połową sosu. Dodać fileciki anchois i delikatnie wymieszać.
- Na tak przygotowaną sałatę położyć kawałeczki chrupiącego boczku i plastry kurczaka. Następnie posypać plastrami parmezanu i grzankami oraz oblać pozostałą ilością sosu.
- Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzą 2 spore porcje sałatki.
- Sałatę rzymską mini można zastąpić innymi gatunkami sałat np. dębową, lodową itp., a parmezan innym, twardym, dojrzewającym serem podpuszczkowym np. grana padano.
- Można użyć grzanek z innego przepisu lub gotowych, kupnych.
Źródło przepisu: Polki.pl
Brzmi pysznie, muszę spróbować, tylko to żółtko mnie martwi;-)
OdpowiedzUsuńsałatka dla cesasrza
OdpowiedzUsuń