Przygotowane na bazie wiórek kokosowych.
Lekko tłuste, dużo rzadsze od kupnego.
Bez dodatku cukru, polepszaczy czy konserwantów.
Szybkie, proste, domowe.
Na zdrowie!
Składniki:
- 100 g wiórek kokosowych;
- 700 ml ciepłej, przegotowanej wody.
Sposób przygotowania:
- Do kielicha blendera (w przypadku blendera kielichowego) lub do wysokiej miseczki (w przypadku blendera żyrafy) wsypać wiórki kokosowe. Zalać ciepłą, przegotowaną wodą i blendować przez około 1 minutę.
- Następnie przelać powstałe mleko przez sitko kuchenne wyścielone gazą i dobrze wycisnąć zwijając gazę w kulę.
- Mleko jest gotowe do spożycia.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 600 ml mleka.
- Mleko jest dużo rzadsze od kupnego, nie da się z niego ubić śmietanki.
- Domowe mleko kokosowe należy przechowywać w lodówce maksymalnie do 3 dni.
- Mleko można ewentualnie dosłodzić ulubionym syropem smakowym.
- Wiórki kokosowe muszą być bardzo dobrej jakości. Można je także zastąpić płatkami kokosowymi.
- Zmiksowaną, odcedzoną pulpę kokosową można wykorzystać do ciasteczek, ciast lub deserów.
Źródło przepisu: Wegan Nerd.
Moje ulubione mleko :)
OdpowiedzUsuńfajny artykuł, będę tu wracać
OdpowiedzUsuńTen wpis jest bardzo interesujący
OdpowiedzUsuńŚwietnie prowadzony blog!
OdpowiedzUsuńwspaniały blok i fajne treści
OdpowiedzUsuńinspirujące wpisy i fajne zdjęcia
OdpowiedzUsuńciekawie prowadzony blog!
OdpowiedzUsuńfajne pomysły pozdrawiam
OdpowiedzUsuńświetny blog
OdpowiedzUsuńpodobają mi się twoje wpisy
OdpowiedzUsuńpodobają mi się twoje wpisy
OdpowiedzUsuńsuper! polecam tego bloga
OdpowiedzUsuńciekawe treści
OdpowiedzUsuń