piątek, 6 listopada 2015

Domowe mleko kokosowe

Domowe mleko kokosowe...
Przygotowane na bazie wiórek kokosowych.
Lekko tłuste, dużo rzadsze od kupnego.
Bez dodatku cukru, polepszaczy czy konserwantów.
Szybkie, proste, domowe.
Na zdrowie!
























Składniki:
  1. 100 g wiórek kokosowych;
  2. 700 ml ciepłej, przegotowanej wody.
























Sposób przygotowania:
  1. Do kielicha blendera (w przypadku blendera kielichowego) lub do wysokiej miseczki (w przypadku blendera żyrafy) wsypać wiórki kokosowe. Zalać ciepłą, przegotowaną wodą i blendować przez około 1 minutę. 
  2. Następnie przelać powstałe mleko przez sitko kuchenne wyścielone gazą i dobrze wycisnąć zwijając gazę w kulę.
  3. Mleko jest gotowe do spożycia.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 600 ml mleka.
  2. Mleko jest dużo rzadsze od kupnego, nie da się z niego ubić śmietanki.
  3. Domowe mleko kokosowe należy przechowywać w lodówce maksymalnie do 3 dni.
  4. Mleko można ewentualnie dosłodzić ulubionym syropem smakowym.
  5. Wiórki kokosowe muszą być bardzo dobrej jakości. Można je także zastąpić płatkami kokosowymi.
  6. Zmiksowaną, odcedzoną pulpę kokosową można wykorzystać do ciasteczek, ciast lub deserów.
Źródło przepisu: Wegan Nerd.


13 komentarzy: