Aromatyczne, miękkie pulpety.
W zawiesistym sosie pieczarkowym.
Pyszna odmiana zwykłego mielonego.
Smacznego!
Składniki:
Klopsy:
- 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe);
- 200 g pieczarek;
- 5 czubatych łyżek bułki tartej;
- 1 średnia cebula;
- 2 jaja;
- 1/4 szklanki zimnej wody;
- Sól;
- Pieprz;
- Mąka pszenna do obtoczenia pulpetów;
- Olej do smażenia.
Sos:
- 300 g pieczarek;
- 1 średnia cebula;
- 1 łyżka masła;
- 1 łyżka mąki pszennej + 100 ml zimnej wody;
- 600 ml bulionu (u mnie 600 ml wrzątku + 1 kostka bulionowa o smaku grzybowym);
- 2 ziarna ziela angielskiego;
- 1 liść laurowy;
- 3 ziarna pieprzu;
- 1 łyżka majeranku;
- Sól;
- Pieprz.
Szklanka = 250 ml
Sposób przygotowania:
- Pieczarki do mięsa umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki).
- Cebulę do mięsa obrać, bardzo drobno posiekać.
- Mięso mielone przełozyć do miski. Dodać starte pieczarki, posiekaną cebulę, jaja, bułkę tartą, wodę, sól, pieprz i dokładnie wyrobić.
- Z powstałej masy mięsnej formować kotlety, obtaczać w mące pszennej i smażyć z obu stron na lekko złoty kolor, na rozgrzanym na patelni oleju.
- Pieczarki do sosu umyć, osuszyć, pokroić w plastry.
- Cebulę do sosu obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Na rozgrzane na patelni masło (1 łyżka) wrzucić pokrojoną cebulę i pieczarki i podsmażyć.
- Do szerokiego rondla lub dużej, wysokiej patelni wlać bulion. Dodać przyprawy (liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, majeranek, ziarna pieprzu), podsmażone na maśle pieczarki z cebulą i dusić pod przykryciem, na małym ogniu, przez 10 minut. Sos doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Po tym czasie do sosu dodać podsmażone klopsy i dusić pod przykryciem, na małym ogniu, przez kolejne 15 minut.
- Następnie łyżkę mąki pszennej dokładnie wymieszać z zimną wodą (100 ml) i wlać do klopsów w sosie. Gotować kolejne 2 minuty stale mieszając. Zdjąć z ognia.
- Podawać gorące z ziemniakami, kaszą czy kopytkami i ulubioną surówką.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 20 klopsów.
- Ja nie obieram pieczarek tylko dokładnie je myję pod bieżącą wodą.
- Smak sosu można wzbogacić o dodatek kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%.
- Pieczarki i cebulę do mięsa można także zmielić w maszynce do mięsa.
- Można użyć dowolnego gatunku mięsa mielonego np. drobiowego, wieprzowego czy wołowo - wieprzowego.
- Szklanka = 250 ml.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Woda do pulpecikow? W jakim celu?
OdpowiedzUsuńDzięki dodatkowi płynów np. wody, mleka czy rosołu, pulpety są bardziej soczyste.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.
Faktycznie pulpeciki są soczyste ale jak dla mnie to za bardzo czuć bułkę tarta zrobię kolejny raz z mniejszą ilością. Dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuń:-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.
Pychaaaaa! U mnie wyszło 30 szt z tej porcji. Zrobiłam wersję z kwaśną śmietaną przepyszne.Do tego polecam surówkę z jabłkiem i porem mniam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
fajny artykuł, będę tu wracać
OdpowiedzUsuńciekawe tutaj wpisy!
OdpowiedzUsuńOby więcej takich wpisów!
OdpowiedzUsuńŚwietnie prowadzony blog!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :D
OdpowiedzUsuńŚwietnie prowadzony blog!
OdpowiedzUsuńinspirujące wpisy i fajne zdjęcia
OdpowiedzUsuńwspaniały blok i fajne treści
OdpowiedzUsuńfantastyczny wpis!
OdpowiedzUsuńfajne pomysły pozdrawiam
OdpowiedzUsuńpodobają mi się twoje wpisy
OdpowiedzUsuńświetny blog
OdpowiedzUsuńświetny blog
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuń