sobota, 7 listopada 2015

Kremowy likier cytrynowy

Kremowy likier cytrynowy...
Lekki, słodki, mocno cytrynowy.
O pięknej, delikatnie żółtej barwie.
Idelany do powolnego sączenia.
Po prostu pyszny!

Składniki:
  1. 6 dużych cytryn;
  2. 500 ml spirytusu 70%;
  3. 900 g białego cukru;
  4. 1 litr mleka o zawartości tłuszczu 3,2%;
  5. 1 płaska łyżeczka cukru wanilinowego.

Sposób przygotowania:
  1. Cytryny dokładnie umyć i wyszorować pod bieżącą wodą.
  2. Tak przygotowane cytryny bardzo cieniutko obrać ze skórki - tak, aby biała część pozostała na cytrynach.
  3. Obrane z cytryn skórki przełożyć do słoika i zalać spirytusem. Słoik szczelnie zakręcić i odstawić na 48 godzin.
  4. Po upływie tych 2 dni mleko wraz z cukrem i cukrem wanilinowym gotować na małym ogniu, przez około 20 minut, bardzo często mieszając. Wystudzić.
  5. Spirytus wraz ze skórkami przecedzić przez sito. Skórki cytrynowe wyrzucić.
  6. Do wystudzonego, słodkiego mleka wlać przecedzony spirytus. Dokładnie wymieszać i ponownie przecedzić przez sito.
  7. Przecedzony likier przelać do czystych butelek i przechowywać w lodówce.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 1,65 litra likieru. Ja robiłam z połowy porcji i wyszło  820 ml.
  2. Do przygotowania likieru używa się WYŁĄCZNIE skórek cytrynowych.
  3. Spirytusu nie należy zastępować wódką.
  4. Najlepszym spirytusem do nalewek/likierów jest spirytus 70 %. W sklepach dostępny jest najczęściej spirytus 95 %, w związku z tym należy go rozcieńczyć zgodnie z tabelą. W celu uzyskania 1 litra spirytusu o mocy 70% należy wziąć 740 ml spirytusu 95 % i 290 ml zimnej wody dobrej jakości. 
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.



























14 komentarzy: