Lekki, słodki, mocno cytrynowy.
O pięknej, delikatnie żółtej barwie.
Idelany do powolnego sączenia.
Po prostu pyszny!
Składniki:
- 6 dużych cytryn;
- 500 ml spirytusu 70%;
- 900 g białego cukru;
- 1 litr mleka o zawartości tłuszczu 3,2%;
- 1 płaska łyżeczka cukru wanilinowego.
Sposób przygotowania:
- Cytryny dokładnie umyć i wyszorować pod bieżącą wodą.
- Tak przygotowane cytryny bardzo cieniutko obrać ze skórki - tak, aby biała część pozostała na cytrynach.
- Obrane z cytryn skórki przełożyć do słoika i zalać spirytusem. Słoik szczelnie zakręcić i odstawić na 48 godzin.
- Po upływie tych 2 dni mleko wraz z cukrem i cukrem wanilinowym gotować na małym ogniu, przez około 20 minut, bardzo często mieszając. Wystudzić.
- Spirytus wraz ze skórkami przecedzić przez sito. Skórki cytrynowe wyrzucić.
- Do wystudzonego, słodkiego mleka wlać przecedzony spirytus. Dokładnie wymieszać i ponownie przecedzić przez sito.
- Przecedzony likier przelać do czystych butelek i przechowywać w lodówce.
SMACZNEGO!
- Z podanych składników wychodzi około 1,65 litra likieru. Ja robiłam z połowy porcji i wyszło 820 ml.
- Do przygotowania likieru używa się WYŁĄCZNIE skórek cytrynowych.
- Spirytusu nie należy zastępować wódką.
- Najlepszym spirytusem do nalewek/likierów jest spirytus 70 %. W sklepach dostępny jest najczęściej spirytus 95 %, w związku z tym należy go rozcieńczyć zgodnie z tabelą. W celu uzyskania 1 litra spirytusu o mocy 70% należy wziąć 740 ml spirytusu 95 % i 290 ml zimnej wody dobrej jakości.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie
OdpowiedzUsuńfajnie tu ! Podoba mi się Twój styl pisania.
OdpowiedzUsuńfajny artykuł, będę tu wracać
OdpowiedzUsuńciekawe tutaj wpisy!
OdpowiedzUsuńCiekawe i interesujace wpisy
OdpowiedzUsuńŚwietnie prowadzony blog!
OdpowiedzUsuńCiekawy likier, wygląda i zapewne jest bardzo smaczny :)
OdpowiedzUsuńCiekawe i interesujace wpisy
OdpowiedzUsuńCiekawe i interesujace wpisy
OdpowiedzUsuńinspirujące wpisy i fajne zdjęcia
OdpowiedzUsuńwspaniały blok i fajne treści
OdpowiedzUsuńwspaniały i interesujący wpis!
OdpowiedzUsuńCiekawa kompozycja smakowa
OdpowiedzUsuń