czwartek, 25 lutego 2016

Domowe mleko kokosowo - owsiane

Domowe mleko kokosowo - owsiane...
Rzadkie, wyraziste w smaku.
Szybkie i proste w przygotowaniu.
Idealne do porannej kawy.
Smacznego!

Składniki:
  1. 100 g wiórków kokosowych;
  2. 50 g płatków owsianych, górskich;
  3. 1 l ciepłej, przegotowanej wody;
  4. 2 suszone daktyle - opcjonalnie. 
 Sposób przygotowania:
  1. Płatki owsiane i wiórki kokosowe wsypać do miseczki. Zalać 1 litrem ciepłej, przegotowanej wody i odstawić na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do namoczenia.
  2. Następnie całość (namoczone płatki i wiórki wraz z wodą) przelać do blendera kielichowego, dodać daktyle i dokładnie zblendować.
  3. Powstałe mleko dobrze przecedzić przez drobne sitko wyłożone gazą, aby dokładnie oddzielić mleko od pulpy.
  4. Mleko przelać do butelki. Zakręcić. Przechowywać w lodówce.
SMACZNEGO!


 Uwagi do przepisu:
  1. Z powstałych składników powstaje około 750 ml mleka roślinnego.
  2. Powstałe mleko należy przechowywać w lodówce, w zamkniętym pojemniku i spożyć w ciągu 48 godzin.
  3. Mleko rozwarstwia się, więc przed każdym użyciem należy je wstrząsnąć/wymieszać.
  4. Powstałą pulpę owsiano - kokosową można wykorzystać np. do owsianki czy musli.
  5. Daktyle można pominąć lub zastąpić innym środkiem słodzącym np. syropem klonowym.
Źródło przepisu: Szybkie gotowanie.

7 komentarzy:

  1. Czy mleko będzie się oddzielało? Kiedy kupuje sklepowe owsiane mleko to niestety w kawie na dnie pozostaje jakby gęstsza część. Czy w tym przypadku też tak będzie? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleko, za sprawą płatków owsianych, zagęszcza kawę, co jest widoczne własnie na dnie filiżanki.
      Pozdrawiam serdecznie,
      G.M.

      Usuń
  2. Widzę, że zaraziłam Cię produkcją domowego mleka roślinnego :). Moje ulubione to zdecydowanie kokosowe ;). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny tekst! Od roku nie czytałam tak wartościowego i fajnego artykułu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiele do myślenia dał mi ten wpis

    OdpowiedzUsuń