czwartek, 25 lutego 2016

Kolorowe, kruche ciasteczka

Kolorowe, kruche ciasteczka...
Złociste, okrągłe i kruche.
Maślane, delikatnie cytrynowe.
Kolorowo przyozdobione posypką.
Szybkie i łatwe w przygotowaniu.
Wprost stworzone dla dzieci. Ale nie tylko!
Polecam!
 Składniki:
  1. 250 g mąki pszennej;
  2. 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
  3. 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej;
  4. Szczypta soli;
  5. 150 g miękkiego masła;
  6. 2/3 szklanki białego cukru;
  7. 1 jajo;
  8. 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego;
  9. Skórka starta z połowy cytryny;
  10. 100 g kolorowej posypki cukrowej.
Szklanka = 250 ml

























Sposób przygotowania:
  1. W miseczce wymieszać ze sobą mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
  2. Do misy (u mnie od miksera) przełożyć masło, dodać cukier i ucierać mikserem, na średnich obrotach, przez około 3 minuty.
  3. Po tym czasie zmniejszyć obroty miksera, dodać jajo, skórkę cytrynową, aromat śmietankowy i wymieszać.
  4. Następnie wsypać mąkę z proszkiem i sodą i krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem.
  5. Kolorową posypkę wsypać do miseczki.
  6. Z powstałego ciasta formować kule wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w kolorowej posypce lekko ją dociskając i układać na blasze od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczając ciastka.
  7. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (termoobieg, 3 półka) przez 15 minut.
SMACZNEGO!

 Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 18 ciastek.
  2. Masło można zastąpić margaryną, a skórkę cytrynową czy aromat można pominąć.
  3. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  4. Szklanka = 250 ml.
Źródło przepisu: Mała Cukierenka.


4 komentarze: