czwartek, 25 lutego 2016

Dorsz w panierce kukurydzianej

Dorsz w panierce kukurydzianej...
Soczysty, mięsisty filet z dorsza.
W delikatnej, lekko chrupiącej panierce.
Wykonanej na bazie mąki kukurydzianej i śmietanki.
Idelanie podkreślającej smak morskiej ryby.
Polecam!
 Składniki:
  1. 400 g filetu z dorsza (około 3 - 4 małe filety);
  2. 1/3 szklanki mąki kukurydzianej;
  3. 2 jaja;
  4. 1 łyżka słodkiej śmietanki o zawrtości tłuszczu 18% (np. takiej jak do kawy - UHT);
  5. 2/3 szklanki bułki tartej;
  6. Sól;
  7. Olej.
Szklanka = 250 ml

Sposób przygotowania:
  1. Filety z dorsza umyć, osuszyć, oczyścić z ewentualnych ości i delikatnie oprószyć solą.
  2. Jaja roztrzepać widelcem razem ze śmietanką.
  3. Filety panierować w mące kukurydzianej, następnie w roztrzepanych jajkach ze śmietanką i na końcu w bułce tartej.
  4. Smażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego na patelni oleju, z obu stron, na złocisty kolor.
SMACZNEGO!

Uwagi do przepisu:
  1. Do przepisu można użyć zarówno ryby mrożonej, jak i świeżej. Rybę mrożoną trzeba najpierw dobrze rozmrozić, a następnie dokładnie osuszyć, żeby się nie rozpadała podczas smażenia.
  2. Do panierki, wedle uznania, można dodać ulubionych przypraw. 
  3. Szklanka = 250 ml.
  4. Można użyć również śmietanki kremówki o zawartości tłuszczu 30 lub 36%.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.



























4 komentarze: