środa, 24 lutego 2016

Pasztet z kurczaka

Pasztet z kurczaka...
Delikatny i aromatyczny.
Przygotowany z całego kurczaka.
Z dodatkiem pieczarek, cebuli i przypraw.
Prosty i szybki w wykonaniu.
Pyszny element wielkanocnego stołu.
Smacznego!

Składniki:
  1. 1 średni kurczak o wadze około 1,5 - 1,8 kg (mój miał 1,8 kg);
  2. 1 duża cebula;
  3. 250 g pieczarek;
  4. 250 g masła roślinnego;
  5. 2 i 1/2 dużej bułki pszennej lub 1/2 bułki paryskiej;
  6. 1 łyżka vegety;
  7. 1 liść laurowy;
  8. 3 ziarna ziela angielskiego;
  9. 5 ziaren pieprzu;
  10. 3 jaja;
  11. Sól;
  12. Pieprz.
Dodatkowo:
  1. Forma keskówka;
  2. Folia aluminiowa do wyłożenia keksówki.

Sposób przygotowania:
  1. Kurczaka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć, podzielić na części (filmik pokazujący jak rozebrać i poporcjować kurczaka, autor: AllrecipesPL).
  2. Cebulę obrać. Pieczarki umyć, osuszyć, pozostawić w całości.
  3. Do rozpuszczonego w dużym garnku masła roślnnego dodać podzielonego na części kurczaka, cebulę, pieczarki, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i pieprzu, vegetę i zalać zimną wodą (woda powinna sięgać ok 1 cm powyżej zawartości garnka). Całość gotować na średnim ogniu przez około 1 godzinę, aż do miękkości mięsa i warzyw. Wystudzić.
  4. Wystudzonego, ugotowanego kurczaka wraz z warzywami przecedzić przez sito, przy czym powstałego podczas gotowania mięsa rosołu nie wylewać!
  5. W przecedzonym, powstałym z gotowania kurczaka rosole, namoczyć bułki pszenne/bułkę paryską.
  6. Ugotowanego kurczaka obrać ze skóry i kości.
  7. W maszynce do mięsa zmielić ugotowane, obrane mięso z kurczaka, ugotowane pieczarki i cebulę oraz namoczone bułki/bułkę paryską (zgodnie z orginalnym przepisem należy zmielić wszystko, oprócz kości, czyli także skórę z kurczaka - ja się na to nie zdecydowałam).
  8. Do powstałej masy mięsnej dodać surowe jaja, przyprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
  9. Keksówkę wyłożyć folią aluminiową. Do tak przygotowanej formy przełożyć masę na pasztet.
  10. Pasztet wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 40 minut.
  11. Upieczony pasztet wystudzić i dopiero całkowicie wystudzony wyjąć z keksówki.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Jest to przepis na formę o wymiarach 30 x 11 cm i pojemności 2 litrów.
  2. Zgodnie z przepisem wszystko oprócz kości należy zmielić, w tym skórę z kurczaka. Ja się na to nie zdecydowałam.
  3. Masę na pasztet można dodatkowo przyprawić gałką muszkatałową.
  4. Ja nie obieram pieczarek, a jedynie dokładnie je myję pod bieżącą wodą.
  5. Wyłożenie keksówki folią aluminiową ułatwia wyjęcie pasztetu po upieczeniu.
  6. Pasztet należy wyjmować z keksówki po całkowitym wystudzeniu!
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

16 komentarzy:

  1. fajny blog! będe częściej tu zaglądać

    OdpowiedzUsuń
  2. Zainteresował mnie ten blog


    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie tu u Ciebie muszę częściej tu zaglądać

    OdpowiedzUsuń
  4. fajnie tu ! Podoba mi się Twój styl pisania.

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny blog, ciekawe wpisy

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo podoba mi się ten wpis.

    OdpowiedzUsuń
  7. fajny artykuł, będę tu wracać

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny blog z ciekawymi przepisami, często próbuję ich w domu i zawsze jestem zadowolona.

    OdpowiedzUsuń
  9. Tak duże przepisów w jednym miejscu -tylko korzystać.

    OdpowiedzUsuń
  10. ciekawe pomysły, wykorzystam je u siebie w domu na pewno

    OdpowiedzUsuń