Ziarna białego, ugotowanego ryżu.
Kawałeczki szynki konserwowej.
Kosteczki czerwonej papryki.
Ziarna soczystej kukurydzy.
Paszeczki ostrego pora.
A całość oblepiona majonezem i śmietaną.
I dobrze przyprawiona.
Polecam!
Składniki:
- 200 g białego ryżu (u mnie 2 woreczki);
- 200 g szynki konserwowej;
- 1 duża, czerwona papryka;
- Biała część średniej wielkości pora;
- Puszka kukurydzy konserwowej;
- 2 czubate łyżki majonezu;
- 2 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić i wystudzić.
- Por umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plastry, przełożyć na sito i sparzyć (tj. obficie oblać gorącą, przegotowaną wodą). Wystudzić. Dodać do ryżu.
- Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w drobną kostkę. Dodać do sałatki. Wymieszać.
- Szynkę pokroić w kostkę, kukurydzę odcedzić z zalewy. Dodać do sałatki. Wymieszać.
- Do sałatki dodać śmietanę i majonez. Dokładnie wymieszać.
- Sałatkę dobrze przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Dokładnie wymieszać.
- Przygotowaną sałatkę przykryć folią spożywczą/aluminiową i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Sałatka najlepiej smakuje, jak wszystkie smaki dobrze się "przegryzą".
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Sałatka nadaje się do spożycia i jest bardzo dobra zaraz po przygotowaniu, jednak najlepiej smakuje, jak wszystkie smaki dobrze się "przegryzą".
- Do sałatki można dodać pokrojony w kostkę ser żółty, a czosnek granulowany zastąpić świeżym.
- Jeśli gościom nie przeszkadza ostry smak pora, nie trzeba go sparzać. Por można również zastąpić pokrojonymi w drobną kostkę ogórkami kiszonymi lub konserwowymi.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
przydatny wpis!
OdpowiedzUsuńfajny blog! będe częściej tu zaglądać
OdpowiedzUsuńZainteresował mnie ten blog
OdpowiedzUsuńZainteresował mnie ten blog
OdpowiedzUsuńmiło się czyta te wpisy!
OdpowiedzUsuńpięknie to wygląda !
OdpowiedzUsuńfajnie tu ! Podoba mi się Twój styl pisania.
OdpowiedzUsuńświetny blog, ciekawe wpisy
OdpowiedzUsuńCiekawy blog, dzięki za ten art. !
OdpowiedzUsuńFajny przepis, ciekawy wpis
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie, muszę spróbować !
OdpowiedzUsuńwole grecka
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńna pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńciekawy przepis, apetycznie to wygląda na pewno wypróbuję przepis w domu.
OdpowiedzUsuńFajny blog z ciekawymi przepisami polecam wszystkim.
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda. Zapisuję sobie przepis. Na pewno ja na dniach będę robić.
OdpowiedzUsuńdo wypróbowania
OdpowiedzUsuńbardzo fajnie napisaen
OdpowiedzUsuńdobrze napisane
OdpowiedzUsuńChętnie skosztuję takie pyszności
OdpowiedzUsuń