piątek, 26 lutego 2016

Tarta pieczarkowo - serowa

 Składniki:

Ciasto:
  1. 1 1/4 szklanki mąki pszennej;
  2. 1/2 łyżeczki soli;
  3. 100 g zimnego masła;
  4. 2 łyżki oleju;
  5. 1/4 szklanki bardzo zimnej wody.
Farsz:
  1. 400 g pieczarek;
  2. 1 duża cebula;
  3. 1 ząbek czosnku;
  4. 1 mała, czerwona papryka;
  5. 2 łyżki posiekanej natki pietruszki;
  6. Sól;
  7. Pieprz;
  8. Olej do podsmażenia warzyw.
Sos beszamelowo-serowy:
  1. 1 szklanka mleka;
  2. 2 łyżki masła;
  3. 1 łyżka mąki pszennej;
  4. 2 żółtka jaj;
  5. 2 łyżki słodkiej śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;
  6. 150 g startej mozzarelli;
  7. Sól;
  8. Pieprz.
Dodatkowo:
  1. Forma do tarty;
  2. Papier do pieczenia;
  3. 200 g grochu/fasoli do obciążenia ciasta.
Szklanka = 250 ml

























Sposób przygotowania:
Ciasto:
  1. Mąkę wsypać do miseczki. Dodać sól. Dokładnie wymieszać. Przesypać do woreczka i wstawić do zamrażarki na 30 minut.
  2. Po tym czasie mąkę z solą przesypać do miski (u mnie od miksera). Dodać masło, olej i wodę i zagnieść miskerem (przy użyciu haka do ciasta drożdżowego lub mieszadeł), aż do uzyskania jednolitej masy.
  3. Z powstałej masy dłońmi zlepić kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
  4. Po upływie tego czasu, ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i delikatnie przełożyć do formy na tartę. Nadmiar ciasta usunąć za pomocą wałka. Na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać około 200 g grochu lub fasoli jako obciążenie. Tak przygotowane ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (3 półka, grzałka górna i dolna) przez około 15 minut, po czym usunąć papier z grochem/fasolą i ponakłuwać ciasto widelcem. Spód jest gotowy do nałożenia farszu.
Farsz:
  1. Cebulę obrać, pokroić w pióra.
  2. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
  3. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.
  4. Paprykę umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę.
  5. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pióra cebuli, chwilę podsmażyć. Następnie dodać pokrojonie pieczarki, paprykę i całość podsmażać jeszcze przez około 5 minut. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a całość lekko posolić i popieprzyć.
Sos beszamelowo-serowy:
  1. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i energicznie wymieszać. 
  2. Stopniowo wlewać mleko, stale mieszając, tak aby nie było grudek.
  3. Żółtka wymieszać ze śmietanką. Dodać do rondelka z masłem, mąką i mlekiem. Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zestawić z ognia.
  4. Dodać starty ser mozzarella i dobrze wymieszać.
  5. Sos doprawić solą i pieprzem do smaku.
Całość:
  1. Na podpieczony, kruchy spód wyłożyć farsz i zalać sosem beszamelowo-serowym.
  2. Tartę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 15 minut.
  3. Upieczoną tartę udekorować drobno posiekaną natką pietruszki.
  4. Tartę kroić po delikatnym wystudzeniu (tzw. odpoczynku), inaczej sos może się rozlewać.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Obciążenie ciasta grochem/fasolą ma na celu zapewnienie odpowiedniego kształtu ciasta podczas  pieczenia.
  2. Szklanka = 250 ml.
  3. Jest to przepis na formę do tart o średnicy 31 cm. Moja tarta była pieczona w formie z Ikea z wyjmowanym dnem.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.


















































5 komentarzy: