Ciasto:
- 1 1/4 szklanki mąki pszennej;
- 1/2 łyżeczki soli;
- 100 g zimnego masła;
- 2 łyżki oleju;
- 1/4 szklanki bardzo zimnej wody.
Farsz:
- 400 g pieczarek;
- 1 duża cebula;
- 1 ząbek czosnku;
- 1 mała, czerwona papryka;
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki;
- Sól;
- Pieprz;
- Olej do podsmażenia warzyw.
Sos beszamelowo-serowy:
- 1 szklanka mleka;
- 2 łyżki masła;
- 1 łyżka mąki pszennej;
- 2 żółtka jaj;
- 2 łyżki słodkiej śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;
- 150 g startej mozzarelli;
- Sól;
- Pieprz.
Dodatkowo:
- Forma do tarty;
- Papier do pieczenia;
- 200 g grochu/fasoli do obciążenia ciasta.
Sposób przygotowania:
Ciasto:
- Mąkę wsypać do miseczki. Dodać sól. Dokładnie wymieszać. Przesypać do woreczka i wstawić do zamrażarki na 30 minut.
- Po tym czasie mąkę z solą przesypać do miski (u mnie od miksera). Dodać masło, olej i wodę i zagnieść miskerem (przy użyciu haka do ciasta drożdżowego lub mieszadeł), aż do uzyskania jednolitej masy.
- Z powstałej masy dłońmi zlepić kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
- Po upływie tego czasu, ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i delikatnie przełożyć do formy na tartę. Nadmiar ciasta usunąć za pomocą wałka. Na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać około 200 g grochu lub fasoli jako obciążenie. Tak przygotowane ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (3 półka, grzałka górna i dolna) przez około 15 minut, po czym usunąć papier z grochem/fasolą i ponakłuwać ciasto widelcem. Spód jest gotowy do nałożenia farszu.
Farsz:
- Cebulę obrać, pokroić w pióra.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
- Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.
- Paprykę umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę.
- Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pióra cebuli, chwilę podsmażyć. Następnie dodać pokrojonie pieczarki, paprykę i całość podsmażać jeszcze przez około 5 minut. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a całość lekko posolić i popieprzyć.
Sos beszamelowo-serowy:
- W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i energicznie wymieszać.
- Stopniowo wlewać mleko, stale mieszając, tak aby nie było grudek.
- Żółtka wymieszać ze śmietanką. Dodać do rondelka z masłem, mąką i mlekiem. Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zestawić z ognia.
- Dodać starty ser mozzarella i dobrze wymieszać.
- Sos doprawić solą i pieprzem do smaku.
Całość:
- Na podpieczony, kruchy spód wyłożyć farsz i zalać sosem beszamelowo-serowym.
- Tartę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 15 minut.
- Upieczoną tartę udekorować drobno posiekaną natką pietruszki.
- Tartę kroić po delikatnym wystudzeniu (tzw. odpoczynku), inaczej sos może się rozlewać.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Obciążenie ciasta grochem/fasolą ma na celu zapewnienie odpowiedniego kształtu ciasta podczas pieczenia.
- Szklanka = 250 ml.
- Jest to przepis na formę do tart o średnicy 31 cm. Moja tarta była pieczona w formie z Ikea z wyjmowanym dnem.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.
Właśnie się zastanawiałam co zrobić z nadmiarem pieczarek
OdpowiedzUsuńObłędna tarta, zjadłabym kawałeczek.
OdpowiedzUsuńPrzepis warty przygotowania
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie smakuje ta tarta i warto ją przygotować.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis
OdpowiedzUsuń