piątek, 26 lutego 2016

Pasta twarogowa z awokado

Składniki:
  1. 1 średnie, dojrzałe awokado;
  2. 250 g białego, półtłustego sera;
  3. Sok wyciśnięty z całej limonki;
  4. 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  5. Sól;
  6. Pieprz.
























Sposób przygotowania:
  1. Awokado przekroić na pół, wyjąć i wyrzucić pestkę, wyjąć łyżką miąższ i przełożyć do miseczki.
  2. Do miseczki z awokado dodać biały ser, śmietanę i sok z limonki i dokładnie zmiksować blenderem na gładką pastę.
  3. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 0,5 l słoik pasty.
  2. Przygotowaną pastę przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku/słoiku.
  3. Pasta jest bardzo aksamitna i delikatna w smaku.
  4. Awokado musi być dojrzałe, tj. miękkie, inaczej pasta nie wyjdzie.
  5. Śmietanę można zastąpić majonezem, gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, a limonkę cytryną. Twaróg półtłusty można zastąpić chudym lub tłustym.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.


1 komentarz: