- 4 duże udka z kurczaka;
- 1,5 kg ziemniaków;
- 1 - 2 główki czosnku;
- 2 łyżki przyprawy do kurczaka;
- 1 łyżka przyprawy do ziemniaków;
- 2 łyżki majonezu;
- Olej do wysmarowania blachy/naczynia żarodpornego.
- Blachę do pieczenia/naczynie żaroodporne wysmarować bardzo cienką warstwą oleju.
- Udka umyć, osuszyć, podzielić na podudzia i pałki (opcjonalnie), oprószyć 1 łyżką przyprawy do kurczaka i ułożyć na wysmarowanej olejem blasze/naczyniu żaroodpornym.
- Ziemniaki obrać, umyć, mniejsze pokroić w ćwiartki, większe - najpierw przekroić na pół, a następnie każdą połówkę na 4 części (wszystkie kawałki ziemniaków powinny być podobnej wielkości), oprószyć przyprawą do ziemniaków i poukladać na blasze/w naczyniu wokół udek.
- Główki czosnku podzielić na ząbki. Nie obierać z łupin! Porozrzucać na blasze/w naczyniu między ziemniakami.
- Udka ułożone na blasze/w naczyniu posmarować majonezem i posypać pozostałą łyżką przyprawy do kurczaka.
- Udka z ziemniakami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zaopiekać bez przykrycia przez 45 - 65 minut, po czym zmienić ustawienia piekarnika na termoobieg i zapiekać bez przykrycia przez kolejne 15 minut, aż udka się zarumienią, a ziemniaki będą złociste i miękkie. Łączny czas pieczenia wynosi od 1 godziny do max. 1 godziny 20 minut.
- Podawać gorące, z ulubioną surówką. U mnie oprószone drobno posiekaną natką pietruszki.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Wszystkie ziemniaki muszą być podzielone na podobnej wielkości kawałki, aby się równomiernie upiekły.
- Przyprawę do kurczaka i do ziemniaków można zastąpić swoimi ulubionymi ziołami.
- Jeśli ktoś boi się, że ziemniaki będą niedopieczone, może je wcześniej podgotować przez około 10 - 12 minut.
- Pod koniec pieczenia można także całość posypać startym, żółtym serem.
- Czasami łączny czas pieczenia może wydłużyć się do 1 godziny 20 minut - 65 minut na ustawieniach grzałka górna i dolna, ostatnie 15 minut - termoobieg. Wszystko zależy od gatunku ziemniaków, wielkości udek, jak i samego piekarnika.
- U mnie łączny czas pieczenia wyniósł 1 godzinę, ziemniaków nie podgotowywałam.
Źródło przepisu: Wielkie Żracie.
Rewelacyjna propozycja na smaczny i sycący obiad
OdpowiedzUsuń