wtorek, 1 marca 2016

Udka z kurczaka zapiekane z ziemniakami

 Składniki:
  1. 4 duże udka z kurczaka;
  2. 1,5 kg ziemniaków;
  3. 1 - 2 główki czosnku;
  4. 2 łyżki przyprawy do kurczaka;
  5. 1 łyżka przyprawy do ziemniaków;
  6. 2 łyżki majonezu;
  7. Olej do wysmarowania blachy/naczynia żarodpornego.

Sposób przygotowania:
  1. Blachę do pieczenia/naczynie żaroodporne wysmarować bardzo cienką warstwą oleju.
  2. Udka umyć, osuszyć, podzielić na podudzia i pałki (opcjonalnie), oprószyć 1 łyżką przyprawy do kurczaka i ułożyć na wysmarowanej olejem blasze/naczyniu żaroodpornym.
  3. Ziemniaki obrać, umyć, mniejsze pokroić w ćwiartki, większe - najpierw przekroić na pół, a następnie każdą połówkę na 4 części (wszystkie kawałki ziemniaków powinny być podobnej wielkości), oprószyć przyprawą do ziemniaków i poukladać na blasze/w naczyniu wokół udek.
  4. Główki czosnku podzielić na ząbki. Nie obierać z łupin! Porozrzucać na blasze/w naczyniu między ziemniakami.
  5. Udka ułożone na blasze/w naczyniu posmarować majonezem i posypać pozostałą łyżką przyprawy do kurczaka.
  6. Udka z ziemniakami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zaopiekać bez przykrycia przez 45 - 65 minut, po czym zmienić ustawienia piekarnika na termoobieg i zapiekać bez przykrycia przez kolejne 15 minut, aż udka się zarumienią, a ziemniaki będą złociste i miękkie. Łączny czas pieczenia wynosi od 1 godziny do max. 1 godziny 20 minut.
  7. Podawać gorące, z ulubioną surówką. U mnie oprószone drobno posiekaną natką pietruszki.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Wszystkie ziemniaki muszą być podzielone na podobnej wielkości kawałki, aby się równomiernie upiekły.
  2. Przyprawę do kurczaka i do ziemniaków można zastąpić swoimi ulubionymi ziołami.
  3. Jeśli ktoś boi się, że ziemniaki będą niedopieczone, może je wcześniej podgotować przez około 10 - 12 minut.
  4. Pod koniec pieczenia można także całość posypać startym, żółtym serem.
  5. Czasami łączny czas pieczenia może wydłużyć się do 1 godziny 20 minut - 65 minut na ustawieniach grzałka górna i dolna, ostatnie 15 minut - termoobieg. Wszystko zależy od gatunku ziemniaków, wielkości udek, jak i samego piekarnika.
  6. U mnie łączny czas pieczenia wyniósł 1 godzinę, ziemniaków nie podgotowywałam.
Źródło przepisu: Wielkie Żracie.

1 komentarz: