- 125 g mąki pszennej;
- 125 g mąki kukurydzianej;
- 5 jaj;
- 250 g cukru pudru;
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego;
- 250 ml oleju;
- 250 ml ajerkoniaku;
- 15 g proszku do pieczenia.
Dodatkowo:
- Forma do babki;
- Tłuszcz do wysmarowania formy np. margaryna;
- Bułka tarta do obsypania wysmarowanej formy.
Sposób przygotowania:
- Do miski (u mnie od miksera) wbić jaja. Dodać cukier puder i ubić mikserem na puszystą masę.
- Stale miksując, na małych obrotach, dodać ekstrakt waniliowy, olej i ajerkoniak. Dokładnie wymieszać mikserem.
- Mąkę pszenną wymieszać z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia.
- Stale miksując, na małych obrotach, do masy ajerkoniakowej dodawać po jednej łyżce mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać mikserem, aby nie powstały grudki.
- Formę do babki wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przelać ciasto.
- Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 60 minut.
- Upieczoą babkę wystudzić. Wyjąć z formy.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Ciasto na tę babkę ma dość płynną konsystencję, ładnie rośnie podczas pieczenia, dlatego dobrze jest użyć dużej formy na babkę. Ja piekłam w standardowym/normalnym rozmiarze formy na babkę.
- Babka ta jest przyjemnie wilgotna w smaku i długo zachowuje świeżość.
- Ekstrakt waniliowy można zastąpić aromatem śmietankowym lub waniliowym.
- Mój ajerkoniak był domowej roboty i był dość gęsty.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
babeczka na wielkanoc
OdpowiedzUsuńapetyczna babka
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuń