wtorek, 1 marca 2016

Babka ajerkoniakowa

 Składniki:
  1. 125 g mąki pszennej;
  2. 125 g mąki kukurydzianej;
  3. 5 jaj;
  4. 250 g cukru pudru;
  5. 2 łyżki ekstraktu waniliowego;
  6. 250 ml oleju;
  7. 250 ml ajerkoniaku;
  8. 15 g proszku do pieczenia.
Dodatkowo:
  1. Forma do babki;
  2. Tłuszcz do wysmarowania formy np. margaryna;
  3. Bułka tarta do obsypania wysmarowanej formy.


 Sposób przygotowania:

  1. Do miski (u mnie od miksera) wbić jaja. Dodać cukier puder i ubić mikserem na puszystą masę.
  2. Stale miksując, na małych obrotach, dodać ekstrakt waniliowy, olej i ajerkoniak. Dokładnie wymieszać mikserem.
  3. Mąkę pszenną wymieszać z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia.
  4. Stale miksując, na małych obrotach, do masy ajerkoniakowej dodawać po jednej łyżce mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać mikserem, aby nie powstały grudki.
  5. Formę do babki wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przelać ciasto.
  6. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 60 minut.
  7. Upieczoą babkę wystudzić. Wyjąć z formy.

SMACZNEGO!

Uwagi do przepisu:
  1. Ciasto na tę babkę ma dość płynną konsystencję, ładnie rośnie podczas pieczenia, dlatego dobrze jest użyć dużej formy na babkę. Ja piekłam w standardowym/normalnym rozmiarze formy na babkę.
  2. Babka ta jest przyjemnie wilgotna w smaku i długo zachowuje świeżość.
  3. Ekstrakt waniliowy można zastąpić aromatem śmietankowym lub waniliowym.
  4. Mój ajerkoniak był domowej roboty i był dość gęsty.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

3 komentarze: