- 650 g mięsa z kurczaka, pozostałego z gotowania rosołu (waga samego ugotowanego mięsa, po oczyszczeniu z kości i skór);
- 100 g włoszczyzny ugotowanej w rosole (np. marchewka, seler, por, pietruszka, grzyby suszone);
- 1/2 szklanki rosołu drobiowego;
- 1/4 szklanki bułki tartej;
- 2 duże surowe jaja + 4 jaja ugotowane na twardo;
- 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego pieprzu;
- 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego imbiru;
- 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatałowej;
- 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego;
- 1 czubata łyżeczka majeranku;
- Sól.
Dodatkowo:
Sposób przygotowania:
- Mięso z kurczaka ugotowane w rosole (obrane z kości i skór) wraz z włoszczyzną z rosołu zmielić w maszynce do mięsa.
- Pół szklanki rosołu podgrzać. Do gorącego rosołu dodać bułkę tartą, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia.
- 4 jaja ugotować na twardo.
- Z 2 surowych jaj oddzielić żółtka od białek. Białka ubić mikserem/trzepaczką na sztywną pianę.
- Do zmielonego mięsa z włoszczyzną dodać namoczoną bułkę tartą, żółtka z 2 jaj i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Posolić do smaku.
- Następnie do masy mięsnej dodać ubite białka jaj i delikatnie wymieszać.
- Formę keksową wyłożyć folią aluminiową. Do tak przygotowanej formy przełożyć połowę masy mięsnej. Na mięsie ułożyć wzdłuż rządek z ugotowanych na twardo jaj i przykryć pozostałą częścią masy mięsnej. Wyrównać dłońmi powierzchnię pasztetu.
- Pasztet wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 55 minut. Następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić pasztet w gorącym piekarniku jeszcze przez 15 minut.
- Pasztet wyjąć z formy po całkowitym wystudzeniu.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Jest to przepis na formę keksową o wymiarach 22 x 10 cm.
- Szklanka = 250 ml.
- Pasztet ten to doskonały sposób na wykorzystanie mięsa i włoszczyzny pozostałego po ugotowaniu rosołu.
- Z dodatku jaj ugotowanych na twardo można zrezygnować.
- Zamiast folii aluminiowej formę można wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Folia aluminiowa jednak znacznie ułatwia wyjęcie pasztetu z formy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz