wtorek, 1 marca 2016

Pasztet z mięsa z rosołu

Składniki:
  1. 650 g mięsa z kurczaka, pozostałego z gotowania rosołu (waga samego ugotowanego mięsa, po oczyszczeniu z kości i skór);
  2. 100 g włoszczyzny ugotowanej w rosole (np. marchewka, seler, por, pietruszka, grzyby suszone);
  3. 1/2 szklanki rosołu drobiowego;
  4. 1/4 szklanki bułki tartej;
  5. 2 duże surowe jaja + 4 jaja ugotowane na twardo;
  6. 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego pieprzu;
  7. 1/2 płaskiej łyżeczki  mielonego imbiru;
  8. 1/2 płaskiej łyżeczki  mielonej gałki muszkatałowej;
  9. 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego;
  10. 1 czubata łyżeczka majeranku;
  11. Sól.
Dodatkowo:
  1. Forma keksowa;
  2. Folia aluminiowa do wyłożenia keksówki;
  3. Szklanka = 250ml.
























Sposób przygotowania:
  1. Mięso z kurczaka ugotowane w rosole (obrane z kości i skór) wraz z włoszczyzną z rosołu zmielić w maszynce do mięsa.
  2. Pół szklanki rosołu podgrzać. Do gorącego rosołu dodać bułkę tartą, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia.
  3. 4 jaja ugotować na twardo.
  4. Z 2 surowych jaj oddzielić żółtka od białek. Białka ubić mikserem/trzepaczką na sztywną pianę.
  5. Do zmielonego mięsa z włoszczyzną dodać namoczoną bułkę tartą, żółtka z 2 jaj i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Posolić do smaku.
  6. Następnie do masy mięsnej dodać ubite białka jaj i delikatnie wymieszać.
  7. Formę keksową wyłożyć folią aluminiową. Do tak przygotowanej formy przełożyć połowę masy mięsnej. Na mięsie ułożyć wzdłuż rządek z ugotowanych na twardo jaj i przykryć pozostałą częścią masy mięsnej. Wyrównać dłońmi powierzchnię pasztetu.
  8. Pasztet wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 55 minut. Następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić pasztet w gorącym piekarniku jeszcze przez 15 minut.
  9. Pasztet wyjąć z formy po całkowitym wystudzeniu.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Jest to przepis na formę keksową o wymiarach 22 x 10 cm.
  2. Szklanka = 250 ml.
  3. Pasztet ten to doskonały sposób na wykorzystanie mięsa i włoszczyzny pozostałego po ugotowaniu rosołu.
  4. Z dodatku jaj ugotowanych na twardo można zrezygnować.
  5. Zamiast folii aluminiowej formę można wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Folia aluminiowa jednak znacznie ułatwia wyjęcie pasztetu z formy.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.



























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz