wtorek, 1 marca 2016

Zupa ziemniaczana z chrzanem



Składniki:
  1. 5 średnich ziemniaków;
  2. 1, 5 litra wody;
  3. 1 łyżka vegety;
  4. 1 średnia cebula;
  5. 100 g surowego, wędzonego boczku;
  6. 1 czubata łyżka startego chrzanu ze słoika;
  7. 125 ml kwaśnej, gęstej śmietany 18%;
  8. 1/2 łyżki mąki pszennej;
  9. 1 łyżka majeranku;
  10. Sól;
  11. Pieprz;
  12. Olej do podsmażenia cebuli i boczku.

Sposób przygotowania:
  1. W garnku zagotować 1,5 l wody.
  2. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę, wrzucić do garnka z wrzącą wodą, dodać vegetę i gotować na średnim ogniu, aż będą na wpół miękkie.
  3. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
  4. Boczek pokroić w drobną kostkę.
  5. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i chwilę podsmażać. Następnie dodać kosteczki boczku i całość smażyć, aż boczek i cebula staną się złociste.
  6. Do garnka z podgotowanymi ziemniakami dodać podsmażoną cebulę z boczkiem, chrzan oraz roztarty w palcach majeranek. Gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
  7. W międzyczasie śmietanę wlać do miseczki. Dodać mąkę, szczyptę soli i chochlę gorącej zupy i dokładnie wymieszać, aby nie powstały grudki. Tak zahartowaną śmietanę dodać do ugotowanej już zupy. Wymieszać i zestawić z ognia.
  8. Zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 1,6 litra zupy.
  2. Ja zrezygnowałam z dodatku mąki, gdyż moja rodzina nie lubi zawiesistych zup. Użyłam natomiast boczku wędzonego w plasterkach, gdyż bardzo łatwo go pokroić w cienkie, małe kwadraty.
  3. Zupę można ugotować także na domowym rosole i/lub wzbogacić o startą na tarce o grubych oczkach marchew.
  4. Zupę można podawać oprószoną drobno posiekanym szczypiorkiem.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

3 komentarze:

  1. Przyznam że zaciekawił mnie ten przepis i chętnie z niego skorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowicie prezentuje się ta zupka. Chętnie ją wykonam

    OdpowiedzUsuń