Składniki:
- 5 średnich ziemniaków;
- 1, 5 litra wody;
- 1 łyżka vegety;
- 1 średnia cebula;
- 100 g surowego, wędzonego boczku;
- 1 czubata łyżka startego chrzanu ze słoika;
- 125 ml kwaśnej, gęstej śmietany 18%;
- 1/2 łyżki mąki pszennej;
- 1 łyżka majeranku;
- Sól;
- Pieprz;
- Olej do podsmażenia cebuli i boczku.
Sposób przygotowania:
- W garnku zagotować 1,5 l wody.
- Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę, wrzucić do garnka z wrzącą wodą, dodać vegetę i gotować na średnim ogniu, aż będą na wpół miękkie.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Boczek pokroić w drobną kostkę.
- Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i chwilę podsmażać. Następnie dodać kosteczki boczku i całość smażyć, aż boczek i cebula staną się złociste.
- Do garnka z podgotowanymi ziemniakami dodać podsmażoną cebulę z boczkiem, chrzan oraz roztarty w palcach majeranek. Gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
- W międzyczasie śmietanę wlać do miseczki. Dodać mąkę, szczyptę soli i chochlę gorącej zupy i dokładnie wymieszać, aby nie powstały grudki. Tak zahartowaną śmietanę dodać do ugotowanej już zupy. Wymieszać i zestawić z ognia.
- Zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 1,6 litra zupy.
- Ja zrezygnowałam z dodatku mąki, gdyż moja rodzina nie lubi zawiesistych zup. Użyłam natomiast boczku wędzonego w plasterkach, gdyż bardzo łatwo go pokroić w cienkie, małe kwadraty.
- Zupę można ugotować także na domowym rosole i/lub wzbogacić o startą na tarce o grubych oczkach marchew.
- Zupę można podawać oprószoną drobno posiekanym szczypiorkiem.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Przyznam że zaciekawił mnie ten przepis i chętnie z niego skorzystam.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie prezentuje się ta zupka. Chętnie ją wykonam
OdpowiedzUsuń