piątek, 11 marca 2016

Dip jogurtowy z kolendrą

Składniki:
  1. 250 g jogurtu greckiego;
  2. 4 gałązki kolendry;
  3. Sok wyciśnięty z 1/2 limonki;
  4. Sól;
  5. Pieprz.

Sposób przygotowania:
  1. Kolendrę umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  2. Z 1/2 limonki wycisnąć sok.
  3. Do miseczki przełożyć jogurt. Dodać posiekaną kolendrę i sok z limonki. Wymieszać.
  4. Dip przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  5. Wstawić do lodówki na min. 30 minut w celu schłodzenia i przegryzienia się smaków.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi niewielka, widoczna na zdjęciach miseczka dipu.
  2. Jogurt grecki można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym, a limonkę - cytryną, choć wpłynie to na smak dipu.
  3. Dip ma kwaskowaty smak, aby go złagodzić można zmniejszyć ilość soku z limonki.
  4. Smak dipu można zaostrzyć dodając płatki chili.
  5. Dip idelanie nadaje się do dań kuchnii arabskiej - u mnie podany z falafelami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz