Składniki:
- 250 g jogurtu greckiego;
- 4 gałązki kolendry;
- Sok wyciśnięty z 1/2 limonki;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Kolendrę umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Z 1/2 limonki wycisnąć sok.
- Do miseczki przełożyć jogurt. Dodać posiekaną kolendrę i sok z limonki. Wymieszać.
- Dip przyprawić solą i pieprzem do smaku.
- Wstawić do lodówki na min. 30 minut w celu schłodzenia i przegryzienia się smaków.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi niewielka, widoczna na zdjęciach miseczka dipu.
- Jogurt grecki można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym, a limonkę - cytryną, choć wpłynie to na smak dipu.
- Dip ma kwaskowaty smak, aby go złagodzić można zmniejszyć ilość soku z limonki.
- Smak dipu można zaostrzyć dodając płatki chili.
- Dip idelanie nadaje się do dań kuchnii arabskiej - u mnie podany z falafelami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz