piątek, 11 marca 2016

Falafel


Składniki:
  1. 400 g ciecierzycy;
  2. 1 średnia cebula;
  3. 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej;
  4. Pęczek natki pietruszki;
  5. 4 łodyżki kolendry;
  6. 2 ząbki czosnku;
  7. 2 łyżeczki kuminu;
  8. Pieprz;
  9. Sól;
  10. Opcjonalnie - 2 - 3 łyżki mąki pszennej - u mnie bez.


 Sposób przygotowania:
  1. Ciecierzycę wsypać do miski. Zalać zimną wodą i odstawić do namoczenia na 24 godziny.
  2. Natkę pietruszki i kolendrę umyć, osuszyć.
  3. Ząbki czonku i cebulę obrać.
  4. Namoczoną cicierzycę odcedzić, opłukać i zmielić wraz ze wszystkimi składnikami (oprócz mąki) w maszynce do mięsa czy w malakserze.
  5. Zmieloną cicierzycę z przyprawami przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 1 godzinę.
  6. Po tym czasie z masy formować okrągłe, niewielkie kotlety. W razie potrzeby, gdyby masa była zbyt rzadka dodać mąkę.
  7. Przygotowane falafele smażyć od razu na rozgrzanym na dużej patelni oleju (warstwa oleju powinna sięgać 2 - 3 cm wysokości patelni), po 2 - 3 minuty z każdej strony, aż staną się złociste.
  8. Usmażone falafele układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.
  9. Falafele podawać gorące, bezpośrednio po przygotowaniu, z ulubionymi dodatkami: z sałatką, hummusem, harissą, same, w picie lub w tortilli. U mnie z dipem jogurtowym z kolendrą.
SMACZNEGO!



Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi 15 falafeli.
  2. Falafele należy smażyć bezpośrednio po uformowaniu w kotlety.
  3. Dodatek sody oczyszczonej sprawia, że falafele są chrupiące na zewnątrz i miękkie i delikatne wewnątrz.
  4. Sekret udanych falafeli tkwi w bardzo dobrym i dokładnym zmieleniu ciecierzycy. Najlepiej namoczoną ciecierzycę zmielić w maszynce do mięsa, ewentualnie w malakserze. Zwykły blender może nie dać sobie rady:-( Dobrze zmielona ciecierzyca idelanie się klei i nie trzeba dodawać do masy mąki.
  5. Należy użyć suchej ciecierzycy jedynie namoczonej przez noc. Ugotowana czy z puszki nie nadaje się do przygotowania idelanych falafeli.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


2 komentarze: